Museum Rotterdam

Ontdek

Opzoomer Mee

Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0044

Opzoomeren Hoge Schiehof Bijgesneden

PARELS UIT DE COLLECTIE

Onze collectie bestaat uit unieke én heel gewone Rotterdamse historische voorwerpen. Bovendien voegen we met Echt Rotterdams Erfgoed ook bijzondere mensen, organisaties en initiatieven toe, die zich nú inzetten voor onze stad. De historische en hedendaagse collectie samen vertellen het Rotterdamse verhaal, van vroeger tot nu.

In de komende weken presenteren we een aantal van deze collectiestukken en -deelnemers. In deze eerste editie;

Opzoomer Mee, Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0044

Johan Janssens is directeur van Opzoomeren. “Eind jaren ‘80 hebben de bewoners van de Opzoomerstraat in Delfshaven samen de handen uit de mouwen gestoken en hun straat opgeknapt. De gemeente heeft vervolgens Opzoomeren als term gebruikt om eigen initiatief, samenwerken en contact in straten te bevorderen.”

Uiteindelijk moeten de bewoners het zelf oppakken. “We geven kleine zetjes. Zo helpen we mensen op eigen kracht hun straat of buurt weer leefbaar te maken. Hierdoor is het veel duurzamer dan wanneer de gemeente een schoonmaakactie doet.” De organisatie past bij de Rotterdamse mentaliteit. “Opzoomeren is handen uit de mouwen en samen aan de slag voor de straat. Mensen willen heus wel iets voor elkaar doen. Tegenwoordig zijn 1900 straten actief met zo’n 100.000 Rotterdammers.”

Ook tijdens de Corona crisis probeert Opzoomeren dat zetje in de rug te zijn. Rotterdammers die iets voor hun buren willen doen worden door Opzoomer Mee via de Havenloods opgeroepen zich te melden. Zo kunnen ze 150 euro krijgen om iets te doen voor en met mensen in de straat. Dit is bijvoorbeeld al gebruikt om kaartjes te drukken met telefoonnummers van buren die boodschappen voor anderen willen doen. In Overschie hebben kinderen een leuke post-it actie opgezet. De kinderen maken hartjes, bloemen en zonnen op de ramen om het voor de bewoners wat gezelliger te maken.

Geschreven door programmaleider Echt Rotterdams Erfgoed, Nicole van Dijk.

Foto: Gangmaker Debby Noslin, Hoge Schiehof, Rotterdam.