Museum Rotterdam

Ontdek

PERSBERICHT: Een imposant vaandel van strijdbare arbeiders

Vaandel
Collectie Museum Rotterdam Vaandel geheel

Museum Rotterdam verwerft het vaandel van de Nederlandse Rooms-Katholieke Metaalbewerkersbond Sint Eloy (afdeling Rotterdam) uit 1925, 180 x 98 cm.

Onlangs breidde Museum Rotterdam de collectie uit met een indrukwekkend vaandel van Rooms-Katholieke metaalbewerkers. De centrale voorstelling toont de patroonheilige tegen de haast industriële achtergrond van Scheepsbouw Maatschappij ‘Nieuwe Waterweg’. Bijzonder is ook dat onze conservator Mayke Groffen in het Stadsarchief een schriftje vond waarin de totstandkoming van het vaandel is vastgelegd. In magere jaren legden de leden loon opzij om een eersteklas banier mee te kunnen nemen tijdens demonstraties. Nu kan dat verhaal na al die jaren weer worden verteld.

Vaandel
Collectie Museum Rotterdam Vaandel uitsnede

Rooms-Katholiek erfgoed

In 1925 viert de Rotterdamse afdeling van de Nederlandse Rooms-Katholieke Metaalbewerkersbond haar 35-jarig bestaan. In aanloop naar het feest rijst het plan een nieuw vaandel te laten maken. Andere clubs hebben prachtige vlaggen, maar de onze is tot op de draad versleten – schrijft het bestuur. Het spoort leden aan loten te kopen voor de financiering van een nieuw vaandel, dat voortaan trots meegedragen gaat worden in demonstraties. Die zichtbaarheid was ongetwijfeld van groot belang in de verzuilde samenleving, waar de katholieke bond tegenwicht bood aan protestante werkliedenverenigingen en ‘goddeloze’ socialistische vakbonden.

De voorstelling: Sint Eloy met een schip in aanbouw

In goed-Katholieke traditie, staan de metaalbewerkers onder bescherming van Sint Eloy. Deze patroonheilige is centraal afgebeeld op het vaandel met een schitterende kroon in handen. Verder zijn o.a. verwijzingen te zien naar (hoef)smeden, lampenmakers en elektriciens. Het schip in aanbouw verwijst naar de scheepsbouw als belangrijkste tak van metaalnijverheid binnen Rotterdam. Bovendien blijkt hier een specifiek bedrijf model te hebben gestaan. Te zien is namelijk de kraanbaan van ‘de Furness’, zoals scheepsbouwbedrijf ‘Nieuwe Waterweg’ wel werd aangeduid. Kleine figuurtjes verbeelden de arbeiders aan het werk.

Scheepswerf De Nieuwe Waterweg in 1927, Stadsarchief Rottterdam (toegang 4181, collectie RDM)
Scheepswerf De Nieuwe Waterweg in 1927, Stadsarchief Rottterdam Bron: Stadsarchief Rottterdam

Werkstad

Tijdens het interbellum is de stad trots op zijn havens en industrie. In de dynamiek, de moderniteit en de havenwerken zou de ware schoonheid van Rotterdam schuilen. Hiermee onderscheidt Rotterdam zich van andere steden. Dit vaandel verwijst niet alleen naar de trots, maar ook naar de harde strijd die metaalbewerkers moesten leveren voor de rechten van hun arbeid. Daarmee is het een prachtige aanvulling op onze collectie, waarin Rotterdam als werkstad een van de pijlers is. Om het vaandel in de toekomst te kunnen tonen, onderzoeken we nog welke conserverende behandelingen nodig zijn.

Museum Rotterdam

Museum Rotterdam heeft momenteel één locatie die open is voor publiek en onderwijs: Museum Rotterdam '40-'45 NU aan de Coolhaven. Hier staat alles in het teken van de Tweede Wereldoorlog en het bombardement van mei 1940. Tegelijkertijd werkt het museum aan zichtbaarheid in de stad door onder meer de uitleen van stukken uit de collectie, educatieve programma’s, lezingen, stadswandelingen en presentaties.

Museum Rotterdam werkt op dit moment hard aan de ontwikkeling van een nieuw stadsmuseum. Een plek waar het Rotterdamse erfgoed wordt bewaard, wordt gedeeld en tot leven wordt gebracht en die mensen inspireert en verbindt. Samen met de gemeente Rotterdam wordt er gezocht naar een permanente locatie om het nieuwe museum te vestigen.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Neem voor interviewverzoeken, beeldaanvragen of meer informatie over Museum Rotterdam contact op met Kirsten van Wijk, Communicatie adviseur/ pers [email protected] of 06 234 82 963