Ontdek
persbericht
Presentatie kunstwerk Dirk Rutten
Museum
Rotterdam ´40-
´45
NU
14 mei a.s. is het 75 jaar geleden dat de stad werd gebombardeerd. Aanleiding voor Museum Rotterdam ´40-´45 NU om dit te herdenken. Donderdag 14 mei wordt om 16.30 uur een kunstwerk van lichtadviseur/ontwerper Dirk Rutten gepresenteerd. Stadsdichter Hester Knibbe draagt een gedicht voor. Locatie: Coolhaven 375.
traditie
Voor de zevende keer op rij omlijst Museum Rotterdam ´40-´45 NU de herdenking van het bombardement op Rotterdam met een kunstproject. Onder leiding van BKOR (programma van het Centrum Beeldende Kunst) is er dit jaar nagedacht over de entree van het museum. De wens was om met een lichtproject de buitenruimte en zichtbaarheid van het museum te verbeteren. Het ontwerp van Dirk Rutten is uitgewerkt in samenwerking met grafisch ontwerper Minke Themans met adviezen van Joop Jansen. De vernieuwde entree bestaat uit voor- en naoorlogs beeldmateriaal en licht.
metamorfose binnen en buiten
Museum Rotterdam ´40-´45 NU, voorheen het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam, heeft onlangs een metamorfose ondergaan. Nu is ook de entree gerestyled. Stadsbeheer/Gemeente Rotterdam heeft reeds bestaande herinrichting aan de kades doorgetrokken tot en met de museumlocatie. De bestrating, verlichting en het straatmeubilair rond het museum en het beeld van Onno Poiesz, Schaduw (herdenking 2009) zijn opgeknapt, net zoals de gehele kade van de Coolhaven.
Dirk Rutten
Dirk Rutten studeerde aan de Design Academy in Eindhoven, HKU in Utrecht en Academy of Fine Arts in Athene. Hij werkt toegepast en vaak vanuit bestaande materialen. Eerder bouwde hij in de brugleuning van een loopbrug over de Lepelaarsingel, een bestaand lichtarmatuur, en creëerde zo een heuse catwalk voor de nietsvermoedende wandelaar. Dirk Rutten werkt naast opdrachten voor de publieke sector voornamelijk als ondernemer vanuit zijn eigen ontwerpbureau.
uitvoering
Dirk Rutten bedacht een poort annex lichtbak. Aan de binnenzijde hiervan zijn foto´s van Rotterdam vlak voor en vlak na het bombardement te zien en naderende bommenwerpers boven je hoofd. Omdat het museumprogramma naast vernietiging ook de menselijke veerkracht toont, moest het entreebeeld hierop aansluiten. Zo is er op de puinhopen het eerste reclamebord te zien om een ´adreswijziging´ aan te kondigen.
stadsdichter Hester Knibbe
Stadsdichter Hester Knibbe is bij uitstek in staat om het onzegbare in taal te vangen. Met een passend gedicht dat die zwarte 14e mei 1940 stijlvol visualiseert wordt de nieuwe entree symbolisch onthuld.
14 mei herdenken
Vanaf 2007 herdenkt Rotterdam jaarlijks op verschillende manieren het bombardement op de stad in 1940. Herdenken betekent niet alleen terugblikken, maar juist ook naar voren kijken. Herdenken is nadenken over de manier waarop we de stad inrichten, over de manier waarop we samen leven. De onthulling is een onderdeel van het programma van initiatiefgroep 14 mei. Kijk voor meer informatie over deze en andere bijeenkomsten op www.brandgrens.nl
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie, niet voor publicatie;
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met [email protected] / 0612158408