Ontdek
persbericht
Opening Museum Rotterdam ´40-´45 NU
Museum Rotterdam ’40-’45 NU
Het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam (OVMR) was tot afgelopen zomer een klein museum met een groot verhaal. Na een grondige verbouwing en herinrichting opent het nieuwe museum op 27 maart. Op dezelfde locatie (Coolhaven 375) maar onder een andere naam. Vanaf 1 januari jl. valt het museum n.l. onder Museum Rotterdam. Als neven locatie gaat het museum nu verder als Museum Rotterdam ’40-’45 NU
geschiedenis
Begonnen in 1985 op Katendrecht, als kleine verzameling van een particulier (Arie Mast), en sindsdien uitgegroeid tot een officieel erkend museum met een maatschappelijke en educatieve rol in Rotterdam. Ondanks de succesvolle bezoekcijfers was iedereen zich er van bewust dat de traditionele opstelling met veel feiten, documenten en teksten de jonge generatie minder aansprak. De jeugd wil iets beleven, heeft behoefte aan authenticiteitsbelevening. Daarom bevat het nieuwe aanbod een indrukwekkende experience en kan het museum meer een educatief centrum beschouwd worden.
museum en collectie
Bezoekers worden in een modern museum welkom geheten. De wanden van de ontvangstruimte zijn voorzien van zwart/wit foto´s van het gebombardeerde Rotterdam en foto´s van onlangs gebombardeerde steden. Het heden en het verleden worden aan elkaar verbonden. De collectie is te bewonderen in een 28 meter lange glazen vitrine waarin bijna alle objecten van het museum gepresenteerd worden. De zeer diverse en uitgebreide collectie komt hier prachtig tot z´n recht.
experience en educatie
In de collectieruimte is een groot deel gereserveerd voor de experience. De bezoekers horen en zien hoe Rotterdam er in 1939 uit zag. Na een indrukwekkende beleving van het bombardement van 14 mei 1940 kunnen leerlingen zelf aan de slag aan een grote touchscreen tafel en iPad´s. Individuele bezoekers gebruiken de touchscreentafel als beeldenrivier waar veel achtergrondinformatie boven water te halen is.
Uitgangspunt is het bombardement van mei 1940, en dan met name wat het betekent als je stad wordt vernietigd, je familie wordt gedood. Overal worden steden gebombardeerd, dagelijks zien we vluchtelingen die de stad vanwege oorlogsgevaar achter zich laten. Doel: Het verhaal van Rotterdam een nationaal en internationale betekenis te geven. Vanuit hedendaags perspectief de vraag stellen: wat kunnen we leren van het bombardement van Rotterdam en wat betekent het om in een stad te leven die verwoest is.
Naast de experience heeft de St. Vredeseducatie in opdracht in de ¨Arie en Nel Mast zaal¨ een interactieve bouwplaats ontwikkeld waar jonge bezoekers (bo) aan hun toekomst en aan de toekomst van de stad kunnen werken. Ze bouwen hier aan vrede en democratie.
samenwerking Veteraneninstituut
Het museum is een interessante samenwerking aangegaan met het Veteraneninstituut. Via het Veteranen Instituut (VI) kunnen kinderen in het museum persoonlijk kennis maken met iemand die als militair heeft gediend in uiteenlopende oorlogen en vredesmissies. Het tweede aanbod van het VI is een gastles over dilemma´s. In het interactieve dilemmaprogramma ‘ Wat zou jij beslissen’ kruipen leerlingen in de huid van een militair en ervaren zo hoe lastig het brengen en bewaren van vrede kan zijn.
opening
Het museum wordt op vrijdag 27 maart om 16.00 uur geopend. Burgemeester Aboutaleb en Ton Heerts (directeur vfonds) verrichten samen de openingshandeling. Op zaterdag 28 maart is er een publieksopening en is het grote publiek van 10.00-17.00 uur van harte welkom om het museum te komen bewonderen.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie, niet voor publicatie;
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met [email protected] / 0612158408