Museum Rotterdam

Ontdek

Programma Koloniaal Rotterdam

najaar 2023: gratis programma ism Stadsarchief Rotterdam

Bezoek Stadsarchief

Rotterdam geeft extra aandacht aan zijn koloniaal en slavernijverleden, zeker in dit bijzondere jaar waarin het 150 jaar geleden is dat de slavernij werd afgeschaft. Rotterdamse basisscholen hebben de mogelijkheid zich kosteloos in te schrijven voor een speciaal voor het Rotterdamse basisonderwijs ontwikkeld programma rond dit thema dat aansluit bij de kerndoelen voor het primair onderwijs.

Het aanbod is bestemd voor de bovenbouw van de basisschool (groep 5 t/m 8) en bestaat uit:

1. Een inleidende les door Museum Rotterdam op school. De museumdocent neemt de leerlingen mee in de geuren van de VOC en het slavernijverleden van hun stad. Over de datum waarop de les wordt gegeven, maken we een afspraak zodat dit makkelijk is in te roosteren.

Specerijen 2
specerijen gastles Museum Rotterdam

2. Een bezoek aan het stadsarchief. Bestaande uit jeugdtheatervoorstelling Peter Peper van IJsbeerINC. & Hotel Modern, rondleiding door het Stadsarchief en workshop door IJsbeerINC. Dit duurt van 09:30 tot 12:30 en is voor ongeveer 50 leerlingen per dag. Het bezoek vindt plaats na de les op school, maar niet op dezelfde dag. De volgende data zijn nog beschikbaar:

17 november / 24 november / 1 december

Het programma bij het stadsarchief bestaat uit:
- Jeugdtheatervoorstelling Peter Peper van IJsbeerINC. & Hotel Modern. Peter Peper is een voorstelling over het koloniaal & slavernij verleden van Nederland in de Oost. In de voorstelling versmelten muziektheater, poppenspel, en live-animatiefilm tot een spannende, grappige en ontroerende vertelling. Zo komt de oude wereldgeschiedenis van heel ver weg naar heel dichtbij. Er wordt echt gekookt en je mag ook echt proeven!

- Een rondleiding in het depot van het Stadsarchief & workshop door IJsbeerINC. Het bronmateriaal uit de archieven van het Stadsarchief wordt gekoppeld aan het verhaal dat wordt verteld in de voorstelling. Tijdens de workshop gaat het om het inlevingsvermogen van de leerlingen, wordt ingegaan op machtsverhoudingen en oordelen over goed en kwaad in het verleden.

Als slotgedachte krijgen de leerlingen iets tastbaars wat ze mee naar huis/school kunnen nemen.

Interesse?
Neem dan contact op met Stadsarchief Rotterdam! Voor meer informatie en aanmelden kun je mailen naar: educatiestadsarchiefDV@rotterdam.nl.

Logos Sa En Ijsbeer
Logo Zwart