Museum Rotterdam

Ontdek

Programma Koloniaal Verleden Rotterdam

3

Ga dit voorjaar met jouw klas(sen) op zoek naar het koloniaal verleden van Rotterdam. In een interactief, aangrijpend en uniek programma laten we de leerlingen een lang verborgen Rotterdamse geschiedenis ontdekken. Het verhaal van de vele slachtoffers van een racistisch systeem dat westerse machthebbers aanzien, welvaart en voorspoed opleverde. Deze manier van werken en denken zat zo diep verankerd dat de sporen nog steeds zichtbaar zijn in onze huidige stad.

341099296 982343482787302 8210105893279752243 N
Bron: Cult North

Studenten starten met onderzoek naar collectie van Museum Rotterdam en maken kennis met de driehoekshandel. Na een inspirerende wandeling door Rotterdam, en rondleiding in Stadsarchief Rotterdam gaan ze verbaal aan de slag met Cult North. Hoe verwoorden zij hun eigen gevoelens over dit verleden en wat zien ze terug in de huidige stad? Als afsluiting bezoeken ze de indrukwekkende voorstelling Tula, over de gelijknamige achttiende-eeuwse Curaçaose vrijheidsstrijder. Theatermaker Archell Thompson vertelt welke impact het verhaal van Tula heeft op zijn leven in het hier en nu.

De programmaonderdelen:
- gastles Museum Rotterdam (90 minuten, op school)
- wandeling Koloniaal Rotterdam (zelfstandig met schooldocent of begeleid door een gids)
- rondleiding Stadsarchief Rotterdam
- workshop Spoken Word door Cult North op school (60 minuten)
- bezoek voorstelling Tula van Archell Thompson (70 minuten)

Het programma sluit aan bij de vakken Nederlands, Burgerschap, Maatschappijleer en Geschiedenis.

Margaretha
portret Margaretha van Raephorst Bron: collectie Museum Rotterdam

Voor wie: Voortgezet Onderwijs en MBO uit Rotterdam
Kosten: aan deelname zitten voor Rotterdamse scholen geen kosten verbonden. Het programma wordt aangeboden door Gemeente Rotterdam.
De workshops en de rondleidingen vinden plaats op afspraak tussen 18 maart en 10 juni. De voorstelling Tula kan nog bezocht worden op woensdag 12 juni.

Aanmelden voor het programma via Hilia dos Santos:
[email protected].

Tula Ar
Augmented Reality app Koloniaal Verleden