Museum Rotterdam

Ontdek

Record aantal bezoekers voor De Aanval

deco-bez-aanval

Met bijna 65.000 bezoekers werd op zondag 25 oktober de tentoonstelling De Aanval afgesloten. De toch al goed bezochte tentoonstelling trok in de laatste week nog een record aantal bezoekers. Duizenden mensen wilden een laatste blik op de Heinkel He111 werpen, een bommenwerper van het gewraakte type waarmee Rotterdam op 14 mei 1940 werd gebombardeerd. Een uniek object, dat van de tentoonstelling een grote publiekstrekker maakte.

rij

Maar wie eenmaal binnen was werd al snel meegevoerd naar het allereerste begin van de Duitse inval op 10 mei 1940. Rotterdam lag midden in de frontlinie. Vijf lange dagen van strijd en verwarring werden een bijna tastbare beleving. Persoonlijke verhalen en enorme projecties van 3 bij 12 meter met originele foto´s en filmbeelden brachten de verschrikkingen indringend dicht bij. Bezoekers gaven veelal te kennen dat ze in eerste instantie nieuwsgierig waren geweest naar de Heinkel, maar uiteindelijk verrast en geïmponeerd werden door de opzet van de tentoonstelling die veel nieuwe feiten en inzichten aan het licht bracht.

Bijzonder aan deze tentoonstelling was de samenwerking met verschillende instellingen. Niet alleen met het Stadsarchief Rotterdam, maar ook met het Militärhistorisches Museum Flugplatz Berlin-Gatow waardoor ook het Duitse perspectief op deze bewogen oorlogsdagen in beeld gebracht kon worden. Een samenwerking die nog wel controverse oplevert, maar die een brede genuanceerde kijk op de historische gebeurtenissen mogelijk maakt.

Museum Rotterdam heeft hiermee bewezen als pop-up museum zelfs op een zeer afgelegen locatie succesvol te kunnen opereren. Toch zal Museum Rotterdam vanaf 2016 ook weer een vaste plaats in de stad innemen. In het nieuwe Timmerhuis wordt in februari o.m. een tentoonstelling geopend over de wederopbouw die aansluit bij het festival Rotterdam viert de stad. http://www.rotterdamviertdestad.nl/