Museum Rotterdam

Ontdek

Roofkunst

De vaandeldrager van Jacob Ochtervelt

Museum Rotterdam leent vanaf 12 mei t/m 27 augustus 2017 het schilderij De vaandeldrager van de Rotterdamse schilder Jacob Ochtervelt uit aan de tentoonstelling Roofkunst in de Bergkerk te Deventer.

Het schilderij werd in 1941 uit particulier Nederlands bezit gekocht door Hans Posse, Beauftragte des Führers en als zodanig (in)koper voor Hitler en zijn geplande Führermuseum in Linz. De verkoop liep via Gustav Cramer, een kunsthandelaar van Joodse afkomst die in 1938 vanuit Duitsland naar Nederland was gevlucht. Hij dreef een kunsthandel aan de Javastraat in Den Haag. Tijdens de oorlog genoot Cramer bescherming van Posse en diens medewerker Erhard Göpel omdat hij nuttig was voor de Sonderauftrag Linz. Cramer heeft de oorlog overleefd. Zijn kunsthandel is later voortgezet door zijn zoon Hans Cramer.

Zittende vaandeldrager en staande man in classicistisch gebouw

Collectie: Zittende vaandeldrager en staande man in classicistisch gebouw

Schilderij: olieverf op doek, staand rechthoekig formaat, in vergulde geornamenteerde lijst. De vaandrig: zittende man in interieur met vaandel (klein wapen van Amsterdam zichtbaar), rechts van hem staande man voor…
Meer info

Schilderij: olieverf op doek, staand rechthoekig formaat, in vergulde geornamenteerde lijst. De vaandrig: zittende man in interieur met vaandel (klein wapen van Amsterdam zichtbaar), rechts van hem staande man voor trommel, links een doorkijk naar buiten, rechts vrouw voor tafel met schenkkan en mannen. Borstbeeld van Diana in nis.

Datering: 1660 - 1669

Materiaal: olieverf

Vervaardiger: Jacob Ochtervelt (Rotterdam 1634 - Amsterdam 1682)

Herkomst: Bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Opgesteld geweest in de Galerij van Willem V.

Meer over dit collectiestuk


De tentoonstelling Roofkunst voor, tijdens en na WO II vertelt het verhaal van handel, roof en teruggave van kunstwerken uit Nederland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Door de ongekende verzamelwoede van nazi’s als Hitler en Göring kwamen veel werken van kunsthandelaren en particulieren, zoals Goudstikker en Gutmann tijdens de bezetting in Duitse handen. Na de oorlog stuurden de Amerikaanse Monuments Men een groot aantal kunstwerken terug naar Nederland. Museum Rotterdam heeft het schilderij van Ochtervelt in langdurig bruikleen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Zie voor meer informatie over de tentoonstelling www.roofkunst.com.