Museum Rotterdam

Ontdek

Rotterdamse ReddingsBrigade

Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0080

20191217 0080 Reddingsbrigade Wg 3 Stempel

PARELS UIT DE COLLECTIE

Onze collectie bestaat uit unieke én heel gewone Rotterdamse historische voorwerpen. Bovendien voegen we met Echt Rotterdams Erfgoed ook bijzondere mensen, organisaties en initiatieven toe, die zich nú inzetten voor onze stad. De historische en hedendaagse collectie samen vertellen het Rotterdamse verhaal, van vroeger tot nu.

In de komende weken presenteren we een aantal van deze collectiestukken en -deelnemers. In deze negende editie;

Rotterdamse ReddingsBrigade, Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0080

De Rotterdamse ReddingsBrigade staat voor leren zwemmen en zwemmend redden, strandwacht Maasvlakte en beveiliging van evenementen.

De Rotterdamse ReddingsBrigade (RRB) kwam bij een oproep via facebook voor kandidaten voor Echt Rotterdams Erfgoed als winnaar naar voren. De RRB is in 1925 opgericht om alle Rotterdammers te leren zwemmen. Zolang niet iedereen kan zwemmen biedt de RRB, naast het zwemonderwijs in een vijftal zwembaden, ook zwemmend en varend redden aan. Ook levert de RRB de strandwachten voor het Slufterstrand op de Tweede Maasvlakte en is zij actief in de waterhulpverlening bij kleinschalige evenementen zoals het concert in de Leuvehaven, rondje Noordereiland en de Sinterklaasintocht. Bij calamiteiten kan de Rotterdamse ReddingsBrigade ingezet worden door de Veiligheidsregio. De RRB draait volledig op vrijwilligers.

Kevin van Hengel, voorzitter: “Het mooie aan de RRB is dat het een hechte vereniging is, het is één grote familie. Iedereen kan bij ons terecht, jong, oud, valide, anders valide noem maar op. Wil je zwemmen dan zorgen wij daar voor.”

Update: Op dit moment liggen alle activiteiten van de RRB stil vanwege het coronavirus.

Geschreven door Mariëtte van der Elburg, Team Echt Rotterdams Erfgoed.

Foto: Wijnand Groenen.
Onderschrift: Vrijwilligers van de Rotterdamse ReddingsBrigade met in het midden voorzitter Kevin van Hengel.