Museum Rotterdam

Ontdek

25 november 2022 t/m 21 mei 2023

SkYline. HooGbouw in de LaGe Landen

Stam Sk Yline C Hans Wilschut Web Lr
Bron: Hans Wilschut

Mensen herken je aan hun silhouet, steden aan hun skyline. In ‘SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen’ daagt het STAM (Stadsmuseum Gent, België) onze – vaak terloopse – blik op de stad uit. Wat zit er achter de grillige lijnen van steen, staal en glas? En waarom blijven we het hoog, hoger, hoogst zoeken?

Vroeger domineerden kerk- en belforttorens, vandaag evengoed kantoor- en woontorens. De Burj Khalifa is de hoogste, het Belfort de vurigste, de Boekentoren de wijste.

© Phile Deprez8945
vooraan maquette stadscentrum Rotterdam - collectie Museum Rotterdam Bron: Phile Deprez

Maar een skyline is meer dan een optelsom van gebouwen en torens. Het is een breedbeeld dat ons idee van een stad mee bepaalt. En wanneer een stad haar skyline in een zelfportret giet, vertelt ze welke stad ze wil zijn. Want zo’n portret is nooit neutraal. Wat wordt getoond en wat niet, vanuit welke hoek en welke boodschap zit erachter?

Hoogbouw is functioneel en architectonisch, maar is ook een kwestie van fascinatie en symboliek. Van reiken naar de hemel en macht etaleren. ‘SkYline. Hoogbouw in de Lage Landen’ neemt je mee door de geschiedenis van de Europese hoogbouw en zoomt in op Gent en Rotterdam. Een historische skyline naast een moderne. Het middeleeuwse Manhattan naast het Manhattan aan de Maas. Niet te missen voor wie de stad mee bouwt, tekent, bewoont, liefheeft, betwist.

De tentoonstelling is i.s.m. Museum Rotterdam ontwikkeld.

Meer informatie: STAM Gent

data: vrijdag 25 november 2022 t/m zondag 21 mei 2023
locatie: Stadsmuseum Gent (STAM), Bijlokesite, Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent