Museum Rotterdam

Ontdek

Rotterdamse thuisbakkers bij Planet Cake

Op maandag 22 juli waren curator Irene van Renselaar en conservator Sjouk Hoitsma, beiden van Museum Rotterdam, bij Planet Cake voor een expertmeeting van thuisbakkers. Zij wilden graag een beter beeld krijgen van de thuisbakkers van Rotterdam.

Begin 2016 opent de nieuwe locatie van Museum Rotterdam in het Timmerhuis. Eén van de tentoonstellingen wordt `Rotterdammers op de kaart´. Kern van deze tentoonstelling zijn standbeelden van vijf Rotterdammers. Zij staan symbool voor de stad en via hen wordt het verhaal van de stad van nu verteld. Bij de standbeelden komen spullen van deze Rotterdammers, plattegronden van Rotterdam en informatie over de stad.

Joyce de Lima is één van de Rotterdammers in de tentoonstelling. Joyce is een echte thuisbakker. Met haar bakactiviteiten heeft ze een reputatie opgebouwd in haar wijk en binnen de Antilliaanse gemeenschap. Zoals Joyce zijn er vele thuisbakkers in Rotterdam, daarom zal dit onderwerp dan ook terug komen in de tentoonstelling.

Planet Cake is een belangrijke winkel voor Joyce en andere thuisbakkers. Museum Rotterdam is tijdens een bijeenkomst in de winkel in gesprek gegaan met de thuisbakkers. Welke producten gebruiken ze, volgens welke recepten en voor wie bakken ze?

De bijeenkomst is door het museum vastgelegd. Daarnaast zijn er ook foto´s gemaakt van de diversiteit aan bakproducten. Want welke spullen zijn essentieel bij het bakken van een goede taart? De resultaten zullen straks te zien zijn in Rotterdammers en hun stad.