Museum Rotterdam

Ontdek

Twitter @brandgrens1940

Nl Rt Sa 4282 Xxxiii 566 05 01 01 Noordereiland 2
Stadsarchief Rotterdam

Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam en Mariniersmuseum Rotterdam herdachten, in het kader van de 14 mei herdenking, de afgelopen dagen met tweets 'live' de Duitse inval in Nederland van 10 mei 1940, de strijd om Rotterdam en het daaropvolgende bombardement van de stad.

Gebaseerd op dagboeken, getuigenverhalen en strijdverslagen zijn van uur tot uur de gebeurtenissen in het Rotterdam van 81 jaar geleden getweet alsof ze nu plaatsvinden. Deze persoonlijke verhalen, het strijdverloop en de geruchten geven een aangrijpende indruk van deze onzekere meidagen, die eindigen met verschrikkelijke verwoesting.

https://twitter.com/brandgrens1940 (scroll naar beneden, begin op 9 mei)

Kijk voor meer informatie over de oorlogsperiode op www.brandgrens.nl

En natuurlijk op www.museumrotterdam.nl, www.stadsarchief.rotterdam.nl en www.mariniersmuseum.nl

Bezoek ook onze locaties wanneer dit weer kan.

BRONNEN

Diverse bronnen zijn voor dit project geraadpleegd, wie meer wil weten over de meidagen in Rotterdam kunnen we onder andere de volgende aanbevelen:

algemeen

boek: Rotterdam in de tweede wereldoorlog - J.L. van der Pauw
ISBN 90 8506 1601


meidagen en bombardement

boek: Rotterdam Frontstad – Gerard Groeneveld
ISBN 97 8946 004 2584


strijdverloop

website: www.zuidfront-holland1940.nl


dagboeken
Zoek bijv. naar oorlogsdagboek, Rotterdam, mei 1940 op de site https://geheugen.delpher.nl
(veel van de dagboeken komen uit de collectie van het Stadsarchief Rotterdam)


KANTTEKENINGEN

Om binnen de mogelijkheden van twitter te blijven zijn de dagboekfragmenten flink aangepast. Hierbij is geprobeerd de tekst maar in ieder geval de geest zoveel mogelijk te behouden.

De dagboekverslagen zijn authentiek en in de meidagen of kort na afloop opgetekend. Dit betekent dat zij soms gekleurd, gebaseerd op geruchten of simpelweg verkeerd onthouden zijn.

Regelmatig is een exact tijdstip slechts te gissen, soms is het iets aangepast voor het verloop. Zo was bij een enkeling het vertrek van Wilhelmina al op 13 mei bekend, maar de meeste mensen vernamen het pas op 14 mei.

De toenmalige tijd is onaangepast in onze huidige uren getwitterd. Nederlandse tijd was voor de bezetting GMT plus 20 minuten, zonder zomertijd. Nu hebben we GMT plus 2 uur (in zomertijd). Alles speelt dus eigenlijk ruim anderhalf uur later in onze huidige tijdsrekening. Vandaar dat verwijzingen naar het daglicht in sommige tweets niet lijken te kloppen en het bijvoorbeeld erg vroeg licht wordt.

Herkenbare namen zijn zoveel mogelijk achterwege gelaten. Ook wat betreft de militairen. Af en toe is hier van afgeweken voor dramatisch effect of duidelijkheid.

Op sommige punten spreken de bronnen elkaar enigszins tegen. Hierin is een keuze gemaakt.

Onze dank voor iedereen die waardering heeft uitgesproken voor dit project. Tot ziens in Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam en het Mariniersmuseum.