Museum Rotterdam

Ontdek

van de bouwplaats

Bouwplaats Museum Rotterdam, een gebruiksaanwijzing #2

Zo gelijkvormig als de platte grond is van het Timmerhuis, zo grillig is het plafond van de nieuwe locatie van Museum Rotterdam. Het zal niemand verwonderen dat er zeven verschillende hoogtes in de ruimte zijn. De laagste plekken zijn 2.70 m en de hoogste plek is de vide en die meet 24 meter. Als je de ruimte met blokken zou opbouwen krijg je de skyline van een stad, maar vreemd genoeg een enigszins middeleeuwse stad.

timhuis

In drie van de vier hoeken is de ruimte hoog: 8 meter, 11.5 meter en 13.6 meter. De stadstorens. In het centrum is een vierkant van 14 x 14 meter dat 24 meter hoog is, de kerktoren. Daartussen in is er een standaardhoogte van 4.40 meter, maar in het achterste deel van de ruimte, gaat de vloer 1.70meter omhoog en daarmee ligt een deel van het plafond op 2.70 meter.

Daar wonen de stadsmensen op de heuvel, in de kleine huisjes. De 'stad' is ommuurd. Aan twee kanten rijst hoog de muur op van het oude Stadstimmerhuis aan de Meent en Haagse Veer. Aan de voorkant van het nieuwe Timmerhuis is een grote glazen wand die enigszins op een muur lijkt omdat het glas gegolfd is.

De volgende keer meer over uitzicht en inkijk.

Jacques Börger