Museum Rotterdam

Ontdek

van de bouwplaats

Bouwplaats Museum Rotterdam, een gebruiksaanwijzing #3

De nieuwe plek van het Museum is niet alleen bijzonder vanwege de vloer in blokken van 7m x 7m met een oppervlakte van 1777m2 en de 7 verschillende hoogtes van de ruimte, maar zeker ook vanwege het uitzicht en de inkijk. Want het nieuwe Timmerhuis is een wolk van glas. De grote glazen etalage aan de voorkant biedt een geweldige inkijk vanaf de straatkant naar het museum en uiteraard is er vanuit het museum voortdurend contact met de stad. Want we gaan zeker geen gordijn ophangen van 50 meter breed met een hoogte van zo’n 4 meter. Dan zijn we ons hele budget voor de expositie meteen kwijt.

blog-TH-hangen

In de ruimte binnen is het uitzicht en de inkijk op ooghoogte heel afwisselend. Aan de noordzijde bevindt zich een grote glaswand tussen het museum en de overdekte passage die dwars door het Timmerhuis loopt en historisch toepasselijk de Halvemaansteeg gaat heten. Aan de zuidzijde en oostzijde van het museum kijken bezoekers bij de achterkant van winkels binnen en vanuit die winkels kun je een blik werpen op de museumspullen die overigens niet te koop zijn. Het zou zo maar kunnen zijn dat deze doorkijk rondom een bijzondere stadse sfeer creëert in Museum Rotterdam.

Voor de meest spannende inkijk zorgen de glazen blokken die in de ruimte van het museum zweven en waarin zich de kantoren van de gemeenteambtenaren bevinden. Het functioneren van het museum en deze kantoren zal er mogelijk toe leiden dat de locatie geschikt is als observatieplek voor gedragsonderzoek naar werkende ambtenaren en naar museumbezoekers en -medewerkers. Mogelijk kopen mensen straks een kaartje om hier met eigen ogen getuige van te zijn.

En dan hebben we het nog niet gehad over het bijzondere fenomeen van de lichtinval in het nieuwe museum.

Jacques Börger