Museum Rotterdam

Ontdek

Vergeten Bombardement

Educatief programma

Gemeente Rotterdam Stadsarchief, 1980-5384 De door het bombardement van 31 maart 1943 zwaar getroffen omgeving van het Grote Visserijplein
Gemeente Rotterdam Stadsarchief, 1980-5384 De door het bombardement van 31 maart 1943 zwaar getroffen omgeving van het Grote Visserijplein

Ook kinderen kunnen er tegenwoordig niet omheen: oorlog en geweld domineren het nieuws. Hoewel deze conflicten vaak ver weg plaatsvinden, zijn ze voor de leerlingen toch dichtbij. Thuis wordt erover gesproken en in de klas ontstaan er discussies, vooral tijdens lessen over burgerschap en geschiedenis.

Gastles, museumbezoek en herdenking

In een speciaal educatief programma voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 uit Delfshaven maken we de koppeling tussen het verleden en het heden, met het Vergeten Bombardement op Rotterdam-West (Maart 1943) als vertrekpunt. Tijdens een gastles in de klas en een museumbezoek aan Museum Rotterdam ’40-’45 NU krijgen de leerlingen inzicht in het complexe fenomeen van oorlog: de oorzaken, het onrecht, de waanzin, maar ook de thema's van vrede, herinnering en verwerking komen aan bod.

Pfaff elektrische naaimachine, sterk vervormd en aangetast door brand tijdens bombardement
Collectie Museum Rotterdam Pfaff elektrische naaimachine, sterk vervormd en aangetast door brand tijdens bombardement

Wat dit programma bijzonder maakt, is dat het Vergeten Bombardement plaatsvond in de wijk waar de kinderen zelf wonen. De wijken rondom de Schiedamseweg, die 80 jaar geleden verwoest werden door oorlog, vormen het decor van de verhalen uit het programma. Omdat de leerlingen zich in deze omgeving dagelijks bewegen, kunnen ze zich beter verplaatsen in de verhalen uit het verleden. Deze herkenning helpt hen om niet alleen de geschiedenis beter te begrijpen, maar ook om het belang van vrede, vrijheid en burgerschap in hun eigen leven te beseffen. Als afsluiting van het programma bezoeken de leerlingen op 31 maart 2025 gezamenlijk de herdenking van het Vergeten Bombardement.

Herdenking vergeten bombardement
Herdenking vergeten bombardement Bron: Fev Eremias

Het educatieve programma vindt plaats tussen 1 februari en 31 maart en is geschikt voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Het programma bevat drie onderdelen en ziet er als volgt uit:

  • Gastles in de klas
  • Bezoek aan Museum Rotterdam ’40 – ’45 NU
  • Bezoek herdenking vergeten bombardement op 31 maart 2025

Oorlog in je eigen wijk. Dat is waar deze gastles over gaat. Een mislukt bombardement verwoestte de Schiedamseweg en de buurten eromheen. Het waren Amerikaanse bommen, bedoeld voor de Duitse oorlogsindustrie. Honderden onschuldige burgers kwamen om.

Hoe kon dit gebeuren? Hoe kijken we erop terug? Wat had jij gedaan? De dilemma's van oorlog speelden in onze eigen wijk. Daarvan kunnen we leren. Een historicus uit de wijk vertelt hierover in de klas en gaat het gesprek aan met de leerlingen.

Na de gastles in de klas bezoeken de leerlingen het museum, waar ze ervaren hoe het voelt als een bombardement je leven volledig overhoop gooit. In de experience ontdekken ze de veerkracht van Rotterdammers die samen de stad weer opbouwden na het vernietigende bombardement van 14 mei 1940 op het stadscentrum. In De Bouwplaats leren ze spelenderwijs samenwerken, conflicten oplossen en het belang van democratie en vrijheid. Met machines zoals de tolerantiemeter en respectrol ontdekken ze hoe je bijdraagt aan een fijne stad. Aan het eind ontvangen ze een certificaat, dat op school verder besproken kan worden.

Als afsluiting van het programma bezoeken de leerlingen op 31 maart 2025 gezamenlijk de herdenking van het Vergeten Bombardement. Deze plechtigheid geeft hen de kans om stil te staan bij de impact van de oorlog op hun eigen wijk en hoe deze gebeurtenissen nog steeds doorwerken in het leven van de stad en haar inwoners.

Aansluiting kerndoelen van Burgerschap: diversiteit, democratische waarden en maatschappelijke en democratische betrokkenheid. Kosten: € 120 per groep van maximaal 32 leerlingen Aanmelden: via Hilia dos Santos via [email protected]

data: zaterdag 1 februari 2025 t/m maandag 31 maart 2025
voor wie: Groep 7 en 8 basisonderwijs
kosten: € 120 per groep van maximaal 32 leerlingen
locatie: Museum Rotterdam '40 - '45 NU, Coolhaven 375, Rotterdam
telefoon: +31 (0)10 217 67 73
Uitgebreide informatie over deze locatie