Museum Rotterdam

Ontdek

Verhalen vertellen

museumles voor groep 7/8, VO, MBO en HBO

xX-BR-4045-museum 51

De verhalen van toen, verteld door de Rotterdammers van nu. Maar wel in een modern jasje.

Een belangrijk onderdeel van het bezoek aan Museum Rotterdam ´40-´45 NU is onze indringende experience. Je neemt plaats aan een acht meter lange touchscreen-tafel. En voor je het weet is het 14 mei 1940. Bommen vallen, de stad brandt, mensen schreeuwen, gebouwen storten in en huizen zijn vernietigd. En dan is er ineens niets meer. Een troosteloze kale vlakte. Toch is dit niet het einde van onze stad. De Rotterdammers pakken samen de draad weer op en de wederopbouw is een feit. In deze korte film beleef je de oorlog van dichtbij. Je beleeft de veerkracht van de mensen en je ziet waardoor de stad Rotterdam is geworden die hij is. Na afloop van de experience begint het educatieve programma.

Educatieprogramma Verhalen vertellen
Tot nu toe is de herdenking aan de Tweede Wereldoorlog vooral iets van de Nederlanders die het echt hebben meegemaakt. Nu deze generatie langzaam wegvalt moeten wij zorgen dat de verhalen verteld blijven worden. Om nieuwe generaties onderdeel te maken van het collectieve geheugen, presenteren wij een open depot van duizenden voorwerpen. Aan bijna elk voorwerp is een Rotterdams verhaal verbonden. Deelnemers gaan aan de slag met de voorwerpen en verhalen uit onze collectie. De opdracht is in een korte videoclip een van die voorwerpen met verhaal voor het voetlicht te brengen.

museumles voor het Voortgezet Onderwijs, MBO en HBO
Deelnemers maken een videoclip over een van de voorwerpen uit het museum. Dit kan een dagboek worden, een stripverhaal of een nieuwsbericht. Om de film te maken en informatie te zoeken zijn allerlei interactieve tools beschikbaar. Met een iPad kunnen in de opstelling filmopnames en/of foto’s gemaakt worden. Alles komt automatisch in de beeldschermen van de grote touchscreen-tafel terecht. In de tafel is informatie over de collectie beschikbaar. Met een eenvoudig programma kan vervolgens het eigen verfilmde verhaal in elkaar gezet worden.

openbaar vervoer: Metro Calandlijn, halte Coolhaven, station verlaten aan de zijde van de haven. Tramlijn 4, halte Nieuwe Binnenweg, langs de Heemraadsingel richting metrostation Coolhaven. Daar via de voetgangerstunnel van de metro, of bovenlangs het kruispunt de trap naar beneden. Het museum ligt aan het water onder de Pieter de Hoochbrug.

auto: Klik hier voor je route.
Let op! Het museum zit ietwat verscholen onder de Pieter de Hoochbrug. Navigatiesystemen brengen je niet altijd op de juiste plek. Je kunt het beste navigeren op Metrostation Coolhaven.

Voor meer informatie: Vera Zuijdam of Monique Mulder via reservering@museumrotterdam.nl of 010-2176767

tijden: ma. t/m vrij. Van 9.00 - 17.00 uur
duur les: 1,5 uur
voor wie: museumles voor het Voortgezet Onderwijs, MBO en HBO
kosten: € 90,- per museumles voor maximaal 32 leerlingen
locatie: Museum Rotterdam '40-'45 NU, Coolhaven 375, Rotterdam
telefoon: 0031 (0)10 217 67 73
Uitgebreide informatie over deze locatie

Voor meer informatie: Vera Zuijdam of Monique Mulder via 010 - 217 67 67 / reservering@museumrotterdam.nl      

Aanmelden via contactformulier