Museum Rotterdam

Ontdek

Verveling

Hoe verveling omslaat naar creativiteit

9079 Treintjes Hoger

PARELS UIT DE COLLECTIE

Onze collectie bestaat uit unieke én heel gewone Rotterdamse historische voorwerpen. Bovendien voegen we met Echt Rotterdams Erfgoed ook bijzondere mensen, organisaties en initiatieven toe, die zich nú inzetten voor onze stad. De historische en hedendaagse collectie samen vertellen het Rotterdamse verhaal, van vroeger tot nu.

In de komende weken presenteren we een aantal van deze collectiestukken en -deelnemers. In deze vierde editie;

Verveling

Om onszelf en anderen te beschermen blijven we zoveel mogelijk binnenshuis. Cafés, podia en musea zijn sowieso uit voorzorg gesloten. Verveling lijkt op de loer te liggen, maar thuiswerkmogelijkheden, Netflix, games en social media geven veel mensen een aardige boredom buffer.

Toch kan verveling ook onvermoede creativiteit aan de oppervlakte brengen. De leegte in het hoofd geeft ruimte voor nieuwe ideeën. Of zet aan tot iets wat je anders niet zou proberen. Zo kun je talenten ontdekken waarvan je geen idee had.

Afbeelding Onderduikspel

De extreme omstandigheden in de oorlogsjaren zorgden voor grote en langdurige veranderingen in het dagelijks leven. Tijdens de bezetting moesten steeds meer mensen onderduiken. Ze werden volkomen afhankelijk van anderen voor onderdak, bescherming en voedsel.

Het betekende ook langdurig binnenblijven, soms in hele kleine ruimtes. Naast de angst voor ontdekking, zorgde het voor enorme verveling. Om de tijd door te komen werd van alles gelezen, deden samen ondergedoken mensen spelletjes en kwam de eigen creativiteit tot bloei.

De onderduikers hadden tijd te over, maar materiaal was vaak schaars. Ook hierin kende de creativiteit geen grenzen. Dit kartonnen speelgoedtreintje is slechts enkele centimeters groot, maar met veel zorg gemaakt. Na de bevrijding werd de hele ervaring passend verwerkt in allerlei onderduikspellen.

Geschreven door conservator Rob Noordhoek.

Beelden:
Collectie stichting OVMR, inventarisnummer 9079. Zelfgemaakt speelgoedtreintje 1940-1945. Collectie Museum Rotterdam, inventarisnummer 63075. Onderduikspel 1945-1950.