Museum Rotterdam

Ontdek

Voorkamer

De Voorkamer van het huis van de familie Polak lag aan de Westersingel. Twee hoge ramen keken uit over de singel. Ook hier sierden gordijnen en ornamenten de raampartijen. Een haard hield de ruimte warm. Dit vertrek was wat kleiner dan de Zaal. Ernaast lag een ‘zijkamertje’, waarin o.a. een naaimachine stond.

14 Def Voorkamer Gordijn

Waar de Zaal de representatieve ontvangstruimte was, werd de Voorkamer vooral in intiemere kring gebruikt. De inrichting was persoonlijker. Zo sierden talrijke foto’s in zilveren lijstjes de consoletafel. Die waren goed te zien als je plaatsnam op een van de stoelen aan de spinnenkoptafel met inlegwerk in de vorm van een bloemenmand. Boven de schouw hing een spiegel, die de sierlijke voorwerpen reflecteerde. Met een knipoog naar familietrots zijn in de tekening ook de kunstfoto’s opgenomen waarmee broer Richard in 1923 naam maakte.

In de Voorkamer is ook de damessecretaire te zien, het sierlijke bureau tussen beide ramen. In 1875 stond dit pronkmeubel echter in de Zaal, waar het de representatieve functie van het vertrek benadrukte. Hier tonen we het als zorgvuldig gekoesterd erfstuk van dochter Josephine, die het overlaadde met herinneringen aan ‘Maman’.