Museum Rotterdam

Ontdek

Waardevol

Toiletpaperbag, stijlvol en op alles voorbereid

Waardevol

PARELS UIT DE COLLECTIE

Onze collectie bestaat uit unieke én heel gewone Rotterdamse historische voorwerpen. Bovendien voegen we met Echt Rotterdams Erfgoed ook bijzondere mensen, organisaties en initiatieven toe, die zich nú inzetten voor onze stad. De historische en hedendaagse collectie samen vertellen het Rotterdamse verhaal, van vroeger tot nu.

In de komende weken presenteren we een aantal van deze collectiestukken en -deelnemers. In deze vijftiende editie;

Waardevol

Een van de eerste reacties op de maatregelen rond het Covid-19 coronavirus was een plotselinge hamsterwoede. Veel mensen bereidden zich voor op hun isolatieperiode door flink in te slaan. Al snel werden ze geconfronteerd met lege schappen, wat de drang om een voorraad aan te leggen alleen maar versterkte.

De run op wc-papier was hét symbool van het coronahamsteren. Waarom juist dit product zo massaal werd ingeslagen is een raadsel. Misschien was het de invloed van online filmpjes waarin mensen letterlijk vochten om de laatste rollen. Komiek Arjen Lubach zocht de oorzaak in onbekendheid met echt gebrek, terwijl iedereen weet hoe het voelt als je het laatste velletje van de wc-rol trekt...

Hoe dan ook, de eenvoudige toiletrol werd opeens een zeldzaam en dus begeerlijk product. In onze collectie heeft de rol wc-papier al veel langer een sjiek aura. De Rotterdamse sieradenontwerper Martine Viergever en fashion designer Monique van Heist bedachten samen een reeks sieraden op basis van alledaagse voorwerpen. Een van de pronkstukken was deze Toiletpaperbag, waarmee je stijlvol én op alles voorbereid voor de dag kunt komen.

Geschreven door conservator Rob Noordhoek.

Foto: Collectie Museum Rotterdam, inventarisnummer 86995.3
Toiletpaperbag, silver en toiletpaperroll Martine Viergever (1976) voor Monique van Heist.