Museum Rotterdam

Ontdek

Wonen in het museum

Museum Rotterdam heeft een rijke traditie op het gebied van wooncultuur. In de verzameling zijn losse meubels opgenomen, voorwerpen voor huishoudelijk gebruik, maquettes van nieuw te bouwen woningen, poppenhuizen en bijvoorbeeld protesten tegen huurverhoging.

Wonen In Het Museum
Spandoek van de Bewonersorganisatie Delfshaven uit 1977-1978. Museum Rotterdam (inv. 63927). Rechts: Kunstwerk van Kamiel Verschuren, ingezet bij de Woonopstand in 2021. Museum Rotterdam (inv. 92063).

De komende jaren besteden we meer aandacht aan de samenhang en betekenis van de bestaande woninginterieurs in onze collectie. Tegelijk werken we graag met Rotterdammers samen bij het verzamelen van de nieuwe stedelijke wooncultuur. Conservator Mayke Groffen is in 2021 gepromoveerd op dit onderwerp en brengt de theorie graag in de praktijk. Haar (Engelstalige) proefschrift “Collecting Contemporary Home Life” is voor iedereen online toegankelijk via deze link: RePub, Erasmus University Repository: Collecting Contemporary Home Life (eur.nl)

091693 5
Portret van Peter en Eugeniu in hun woonboot, 2018. De foto maakt deel uit van de serie “Rotterdam 18:30”, waarin Malou van den Berg verschillende Rotterdammers fotografeerde in hun eigen woonkamer. Museum Rotterdam (91693.5).