Museum Rotterdam

Ontdek

Masterclass De actieve collectie

Week van Echt Rotterdams Erfgoed

Tijdens de Week van Echt Rotterdams Erfgoed organiseert Museum Rotterdam voor studenten van erfgoedopleidingen een masterclass over onze werkwijze met hedendaags erfgoed.

Museum Rotterdam is een voorloper op het gebied van hedendaags erfgoed. Al meer dan tien jaar experimenteren wij met methoden en technieken om hedendaags erfgoed op participatieve wijze te verzamelen. In deze tien jaar hebben wij een eigen werkwijze ontwikkeld die het mogelijk maakt om relevant erfgoed te herkennen en te waarderen om het vervolgens te beschrijven, presenteren en bewaren. Een belangrijk aspect is de samenwerking met bewoners en gemeenschappen in elke stap van dit proces.

Wij noemen dit de actieve collectie van de stad, omdat alle objecten, personen, gemeenschappen en ontwikkelingen die we in deze nieuwe collectie vastleggen nog actief zijn in de stad. Het museum haalt het benoemde erfgoed niet uit de stedelijke omgeving. Doordat het in deze collectie is opgenomen krijgt het zelfs een extra actieve dimensie omdat het in verbinding met het andere erfgoed, gemeenschappen en de stad wordt gebracht.

We willen onze ervaringen, bevindingen en kijk op erfgoed en de rol van musea in een stad delen met het werkveld. Omdat wij ons met deze aanpak ook richten op de toekomst willen wij dit als eerste met studenten (de professionals van morgen) delen. Wij nodigen studenten van harte uit om zich aan te melden voor deze masterclass in het Museum Rotterdam Lab.

In de masterclass komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Geschiedenis van de hedendaags erfgoed aanpak Museum Rotterdam.
  • Emancipatie van erfgoed.
  • Herinterpretatie van de bestaande historische collectie door Echt Rotterdams Erfgoed.
  • De actieve collectie is een inclusieve werkwijze die ook gericht is op sociaal maatschappelijk empowerment van betrokken gemeenschappen. Hoe we dat doen en wat dat brengt, wordt toegelicht in samenwerking met bij onze aanpak betrokken social workers.
  • Holistisch erfgoed paradigma; kijk op materieel en immaterieel erfgoed. In het erfgoed debat wordt vaak een scheiding aangebracht tussen materieel en immaterieel erfgoed. In onze aanpak zijn deze begrippen onlosmakelijk met elkaar verbonden.
  • Veranderende rol van het stadsmuseum: traditionele tentoonstellingstechnieken en een nieuwe werkwijze met de actieve collectie (museum en citylab).
  • Museum als netwerkorganisatie.
  • Financieringsmodellen voor het nieuwe museum en projecten.

koop Tickets

data: maandag 1 oktober 2018
tijden: Van 14:00 tot 16:00 uur
kosten: € 10,- incl koffie/thee en een versnapering
locatie: Museum Rotterdam, Rodezand 26, Rotterdam
telefoon: 0031 (0)10 217 67 50
Uitgebreide informatie over deze locatie