Ontdek
Zilveren ziekenschuitje
Hulpmiddel in de gezondheidszorg
PARELS UIT DE COLLECTIE
Onze collectie bestaat uit unieke én heel gewone Rotterdamse historische voorwerpen. Bovendien voegen we met Echt Rotterdams Erfgoed ook bijzondere mensen, organisaties en initiatieven toe, die zich nú inzetten voor onze stad. De historische en hedendaagse collectie samen vertellen het Rotterdamse verhaal, van vroeger tot nu.
In de komende weken presenteren we een aantal van deze collectiestukken en -deelnemers. In deze zesde editie;
Zilveren ziekenschuitje
Met behulp van een ziekenschuitje – of drinkschuitje – kan een liggende patiënt zonder morsen vocht of vloeibaar eten toegediend krijgen. Het is een veelgebruikt hulpmiddel in de gezondheidszorg, meestal gemaakt van kunststof of porselein. Kenmerkend is de lange tuit, een wat platte houder en een oor aan de zij- of achterkant. Deze vorm is in de loop van de eeuwen nauwelijks veranderd, het ziekenschuitje is een heel oud hulpmiddel.
Dit zilveren ziekenschuitje is in 1671 gemaakt. Wie de zilversmid was, is onbekend: het meesterteken is nog niet geïdentificeerd. Het moet een Rotterdammer zijn geweest, want de keurmeester heeft het stadswapen aangebracht. De keuring van goud en zilver was toen, net als vandaag de dag, aan strenge regels gebonden. Zo is het zilver- of goudgehalte gewaarborgd.
Dit zilveren ziekenschuitje was een kostbaar bezit dat alleen rijke mensen zich konden veroorloven. Tin (‘het zilver van de armen’) en keramiek waren betaalbaardere alternatieven. Het schuitje is versierd met een bloemenrand en op het deksel is een slangetje als knop aangebracht. Het verwijst ongetwijfeld naar de aesculaap: een slang die rond een staf draait en het symbool voor genezing.
Geschreven door conservator Liesbeth van der Zeeuw.
Foto: Collectie Museum Rotterdam, inventarisnummer 62950.
Zilveren ziekenschuitje, 1671.