Campagnebeeld 750 Jaar Rotte | dam Martin Valkhoff

750 jaar Rotte | dam

Ls 200904 750 Jaar Rotterdam Dsc6885
Bron: Lotte Stekelenburg

Begin jaren negentig onderzoeken Rotterdamse archeologen de dam waar Rotterdam zijn naam aan dankt. Diep in de bouwput van de Willemsspoortunnel doen ze een sensationele ontdekking: onder de dam ligt een compleet bootje! Het punterachtige vaartuig was gebruikt om het laatste gat te dichten. Het scheepshout onthult bovendien wanneer de dam is aangelegd: rond 1270. Dit scheepje waarmee 750 jaar geleden onze stad ontstaat, is nu voor het eerst te zien in Museum Rotterdam!

Het scheepje is een sensationeel Rotterdams reliek: de punter is - bijna letterlijk - de basis van onze wereldhavenstad. Op de dam in de Rotte bouwen de eerste Rotterdammers hun huizen. Naast de originele punter laat de tentoonstelling de eeuwenoude band tussen Rotterdam, scheepvaart en waterbeheersing zien. Van de vernuftige uitwateringssluizen in de middeleeuwse dam tot de nieuwste regenradar en slimme daken.

De tentoonstelling 750 jaar Rotte | dam is te zien van 5 september t/m 21 maart 2021 en is een samenwerking met Archeologie Rotterdam (BOOR) en wordt verder mede mogelijk gemaakt door Mondriaanfonds en Ik in 010.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘750 jaar Rotte | dam’ is er nu het boekje 'Tussen dam en schip, het oudste scheepje van Rotterdam'. Het boekje is geschreven door Linda Dielemans en is deel vier in de serie ‘Ontdek! Archeologie in Rotterdam'. Tussen dam en schip is verkrijgbaar bij Museum Rotterdam en diverse Rotterdamse boekhandels.

Kijk voor alle activiteiten rondom het thema 750 jaar dam in de Rotte op www.ookditisderotte.nl

Ontdek4 Kaft Voor

Locatie Timmerhuis

Museum Rotterdam, Rodezand 26, Rotterdam

Entree volwassenen: € 9,- p.p.
Entree t/m 17 jaar: gratis
Eerste zaterdag van de maand gratis toegang

Toon kortingen

Belangrijke update:

Vanaf donderdag 19 november zijn onze beide locaties weer open voor publiek.

-----

In verband met aanscherping van de corona maatregelen is het reserveren van een tijdvak verplicht en hanteren wij de volgende regels:

Zonder een reservering is het niet mogelijk het museum te bezoeken

Bij reservering én bij de entree wordt er gecheckt op gezondheidsklachten

Het is alleen toegestaan om met meer dan 1 persoon naar het museum te komen indien er sprake is van een gezelschap of een huishouden. Een gezelschap bestaat uit maximaal 4 personen. Kinderen tot 13 jaar uitgezonderd

Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht, dit geldt voor bezoekers vanaf 13 jaar. Mondkapjes zijn beschikbaar bij de balie van het museum

Er moet te allen tijden 1,5 meter afstand worden gehouden tot bezoekers en personeel

Er mogen maximaal 60 personen tegelijk in het museum aanwezig zijn

Het is alleen mogelijk om met pin of creditcard te betalen

Reserveren voor een bezoek aan het Timmerhuis is mogelijk tot 30 november.

Reserveren kan per mail o.v.v. tijdvak en locatie (Timmerhuis of Coolhaven) via: reservering@museumrotterdam.nl of telefonisch via: 010 217 6767. Na bevestiging is de reservering geldig

Tijdvakken dinsdag t/m zaterdag:

10:00 tot 13:00 uur
14:00 tot 17:00 uur

Tijdvakken zondag:
11:00 tot 13:30 uur
14:00 tot 17:00 uur

Lees hier het museumprotocol

Lees hier de aangepaste corona richtlijnen

Wil je met een groep komen?
Mail naar reservering@museumrotterdam.nl

Openingstijden voor vakanties en feestdagen