Museum Rotterdam

Tentoonstelling (gearchiveerd)

  Puinruimerskeet nabij de Coolsingel, mei juni 1940; collectie Stadsarchief Rotterdam, foto J.A. Kok

Leeuwen op de Coolsingel

Ongelofelijke verhalen uit de oorlog

De Groote Schouwburg Aan De Aert Van Nesstraat 1940 Collectie Stadsarchief Rotterdam Onbekende Fotograaf
Bron: De Groote Schouwburg aan de Aert van Nesstraat, 1940; collectie Stadsarchief Rotterdam, onbekende fotograaf

Vanaf de aanval op Rotterdam op 10 mei 1940 tot aan de bevrijding vijf jaar later is de stad het decor geweest van ontelbare verhalen. De sterkste verhalen hebben zelfs de proporties van echte stadsmythes aangenomen. Achteraf hebben historici zoveel mogelijk getracht de waarheid te achterhalen. Maar hoezeer het feitenmateriaal ook overtuigend mag lijken, het zijn juist de mythische verhalen die het best beklijfden. Omdat ze emotioneel zijn, persoonlijk en waarachtig. “Ik heb die leeuwen toch zeker zelf gezien op de Coolsingel en die Duitsers kwamen echt uit die Rijnaken!”.

Landing Van Een Watervliegtuig Van Duitse Luchtmacht Op De Maas 10 Mei 1940 Collectie Stadsarchief Rotterdam Foto Cor Baars
Bron: Landing van een watervliegtuig van Duitse Luchtmacht op de Maas, 10 mei 1940; collectie Stadsarchief Rotterdam, foto Cor Baars

In de meeste verhalen begint de oorlog met het geronk van vliegtuigmotoren in het holst van de nacht. Parachutisten en luchtlandingstroepen komen op 10 mei 1940 letterlijk uit de lucht vallen. 75 jaar na de bevrijding zijn dit soort verhalen rond de oorlog in Rotterdam nog springlevend. Geen wonder want de traumatische oorlogsjaren vormen een gerafelde breuklijn in de stadsgeschiedenis.

In de tentoonstelling Leeuwen op de Coolsingel sta je letterlijk tussen de geblakerde resten van de oude, verwoeste stad. Daaromheen hebben vijf kunstenaars muurschilderingen (van ieder 20m2) gemaakt van ongelofelijke Rotterdamse oorlogsverhalen. Historische foto’s, films en objecten laten daarbij de oorsprong zien van deze verhalen. De tentoonstelling geeft een indrukwekkend, ontnuchterend en verrassend beeld van een onvoorstelbare oorlogstijd.

Leeuwen op de Coolsingel is tot stand gekomen in samenwerking met het CBK (Centrum Beeldende Kunst) en Stadsarchief Rotterdam.

EXTRA: van 4 oktober t/m 29 november is er elke zondagmiddag tussen 13:00 - 16:00 uur een rondleider aanwezig om toelichting te geven bij de tentoonstelling. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

De tentoonstelling te zien van 1 juni 2020 - 16 mei 2021, locatie Timmerhuis.

Voedseldropping Bij De Terbregseweg April Mei 1945 Collectie Stadsarchief Rotterdam Foto H F  Grimeyer
Bron: Voedseldropping bij de Terbregseweg, april mei 1945; collectie Stadsarchief Rotterdam, foto H.F. Grimeyer
Logobalk Bijgesneden

Gearchiveerde tentoonstelling

Deze tentoonstelling liep van 1 juni 2020 tot 16 mei 2021 in Museum Rotterdam.