Museum Rotterdam - 40'-45'-NU

Tentoonstelling

 

Museum Rotterdam ‘40 - ‘45 NU

exp

In onze locatie aan de Coolhaven beleef je wat het betekent wanneer jouw stad gebombardeerd wordt. Hoe ziet je leven eruit als je daarna vervolgd en onderdrukt wordt?

Experience
Een belangrijk onderdeel van het bezoek is de indringende Experience. Je neemt plaats aan een acht meter lange touchscreen-tafel. En voor je het weet is het 14 mei 1940. Bommen vallen, de stad brandt, mensen schreeuwen, gebouwen storten in en huizen zijn vernietigd. En dan is er ineens niets meer. Een troosteloze kale vlakte. Toch is dit niet het einde van de stad. De Rotterdammers pakken samen de draad weer op en de wederopbouw is een feit. In deze korte film beleef je de oorlog van dichtbij en je ziet waardoor de stad Rotterdam zo anders is geworden dan de meeste steden in Nederland.

Collectie en verhalen
In een 28 meter lange vitrinegalerij staan bijna alle objecten uit onze verzameling opgesteld. Er zijn wapens te zien en uniformen, maar ook alledaagse voorwerpen waarvan je niet een twee drie begrijpt waarom. Achter die soms doodgewone dingen steken vaak bijzondere verhalen. Zoals de porseleinen klompjes van mevrouw Smit, gekregen op de kermis van haar eerste vriendje. Of de trein van blik en hout voor Gerhard, gemaakt door zijn vader toen ze waren ondergedoken. Voorwerpen en verhalen. Samen onderdeel van onze geschiedenis. Een geschiedenis die alleen bewaard blijft als we de verhalen blijven vertellen.

jeugd

Educatie
Tot nu toe is de herdenking van de Tweede Wereldoorlog vooral iets van de Nederlanders die het echt hebben meegemaakt. Nu deze generatie langzaam wegvalt, wordt de behoefte aan educatie over de Tweede Wereldoorlog groter. Het bereiken van jongeren is dan ook een van onze voornaamste doelen. We doen dit met prikkelende programma´s en maken gebruik van moderne middelen als touch-screens en iPads.

In De Bouwplaats leren bezoekers hoe je kunt meebouwen aan een fijne stad. Ze werken daar niet met steen en cement maar met sociale gereedschappen.

In het programma Verhalen Vertellen gaan deelnemers aan de slag met de voorwerpen en verhalen uit onze collectie. De opdracht is in een korte videoclip een van die voorwerpen met verhaal voor het voetlicht te brengen.

In Onder Spanning worden jongeren aan het denken gezet over het maken van keuzes. In een sferische en dynamische ruimte met geprojecteerde animaties, video mapping en prikkelende stellingen, vormen leerlingen hun mening en verdedigen ze hun standpunt over belangrijke maatschappelijke thema’s.

vfondsLOGO

De activiteiten van Museum Rotterdam ´40 -´45 NU worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij. Uw deelname aan deze loterij wordt daarom van harte aanbevolen.

Datum

Permanente tentoonstelling

Locatie Coolhaven

Museum Rotterdam '40 - '45 NU, Coolhaven 375, Rotterdam

Prijzen

Entree volwassenen: € 9,- p.p.
Entree kinderen t/m 17 jaar: gratis
Eerste zaterdag van de maand gratis toegang

Toon kortingen

Openingstijden


Belangrijke update:

Vanaf donderdag 19 november zijn onze beide locaties weer open voor publiek.

---

In verband met bezoek van schoolklassen:

10 december open van 14:00 - 17:00 uur

In verband met aanscherping van de corona maatregelen is het reserveren van een tijdvak verplicht en hanteren wij de volgende regels:

Zonder een reservering is het niet mogelijk het museum te bezoeken

Bij reservering én bij de entree wordt er gecheckt op gezondheidsklachten

Het is alleen toegestaan om met meer dan 1 persoon naar het museum te komen indien er sprake is van een gezelschap of een huishouden. Een gezelschap bestaat uit maximaal 4 personen. Kinderen tot 13 jaar uitgezonderd.

Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht, dit geldt voor bezoekers vanaf 13 jaar. Mondkapjes zijn beschikbaar bij de balie van het museum

Er moet te allen tijden 1,5 meter afstand worden gehouden tot bezoekers en personeel

Er mogen maximaal 16 personen tegelijk in het museum aanwezig zijn

Het is alleen mogelijk om met pin of creditcard te betalen

Reserveren kan per mail o.v.v. tijdvak en locatie (Timmerhuis of Coolhaven) via: reservering@museumrotterdam.nl
of telefonisch via: 010 217 6767. Na bevestiging is de reservering geldig

Tijdvakken dinsdag t/m zaterdag:

10:00 tot 13:00 uur
14:00 tot 17:00 uur

Tijdvakken zondag:

11:00 tot 13:30 uur
14:00 tot 17:00 uur

Lees hier het museumprotocol

Lees hier de aangepast corona richtlijnen

Wil je met een groep komen?
Mail naar reservering@museumrotterdam.nl

Openingstijden voor vakanties en feestdagen