Museum Rotterdam

Tentoonstelling (gearchiveerd)

  Mladen Pikulic

VerRotterdamst

Ooit vluchteling nu Rotterdammer

Haifaa
Bron: Mladen Pikulic

Rotterdam oefent al eeuwenlang aantrekkingskracht uit op nieuwkomers. Niet alleen voor werk, maar ook omdat hier meer tolerantie is voor andersdenkenden. In de 17de eeuw vestigen filosofen uit Frankrijk en Engeland zich in Rotterdam en brengen het verlichtingsdenken hier tot bloei.

In Museum Rotterdam staan vijf voormalig vluchtelingen, nu nieuwe Rotterdammers, centraal. In hun geboorteland waren zij ook andersdenkenden. Met gevaar voor eigen leven - en dat van familie en vrienden - zijn ze gevlucht. Op zoek naar vrijheid en veiligheid kwamen ze in Rotterdam terecht. Hier hebben ze hun leven opnieuw opgebouwd. Ze dragen met hun ervaring en ideeën bij aan de ontwikkeling van Rotterdam als diverse en dynamische wereldstad.

De tentoonstelling VerRotterdamst is één van de resultaten van het oral history project Ongekend Bijzonder. In gefilmde interviews hebben 248 vluchtelingen uit de vier grote steden hun levensverhaal verteld. De verhalen en thema´s uit de interviews inspireerden 30 artistieke producties. Kijk voor meer informatie en de interviews op www.ongekendbijzonder.nl

Gearchiveerde tentoonstelling

Deze tentoonstelling liep van 4 juni 2016 tot 2 oktober 2016 in Museum Rotterdam.