Museum Rotterdam

Collectie

‘Koos Koen Kaart’, fotografisch portretje naast getekende karikatuur van “DE HEER ONEBREIN”

Beeld 1

Vorig object Terug naar zoekresultaten Volgend object

Objectgegevens

titel ‘Koos Koen Kaart’, fotografisch portretje naast getekende karikatuur van “DE HEER ONEBREIN”
beschrijving Deel van een serie van zeven gekleurde prentbriefkaarten, alle met een getekende karikatuur van een 'typetje' en daaronder een bij deze passende uitspraak, steeds rechtsboven een zwart-wit close-up van een man die met een overdreven gezichtsuitdrukking de getekende figuur lijkt aan te kijken. De kaarten hebben alle een zacht-gele ondergrond. Dit zijn zogenoemde 'Koos Koen-kaarten'; Koos Koen was een typetje van Wam Heskes. 1: De heer Appelga. Heertje in lange jas met gleufhoed en botaniseertrommel. 2: Meneer Debonk. Slordig uitziende man aan tafeltje met grote bierpul en pijp. 3: De heer Onebrein. Lange slungelige jongeman in plusfours met bril. 4: De heer Klont. Dik, vulgair heerschap met sigaar. 5: Fietje. Klein meisje met strik en kort jurkje. 6: Yvonne. Modieuze bekakte jongedame. 7: De heer Reepers van Woerden. Deftige oude heer.
herkomst De voorwerpen zijn afkomstig uit de woning Mathenesserdijk 50 b te Rotterdam, waar de schenksters ongeveer 50 jaar woonachtig waren.
trefwoorden ansichtkaart, briefkaart, informatievorm
opschrift / merk Bovenaan: "DE HEER ONEBREIN". Onderaan: "Alles is per slot van rekening ... een kwestie van energie ...". Op afbeelding gesigneerd: "W. Heskes". Op achterzijde: "Scheltens & Giltay - de Muinck & Co., Amsterdam".
vervaardiger tekening: Wam Heskes (Delft 1891 - Zeist 1973) / uitgever: Scheltens & Giltay - de Muinck & Co.
plaats vervaardiging Nederland, Amsterdam
datering 1930 - 1940
materiaal karton
afmetingen (cm) hg 14,0 / br 9,0
associatie Koos Koen, Rotterdam, Delfshaven, Spangen, Mathenesserdijk, karikatuur
vorm & decoratie figuur, man
inventarisnr. Museum Rotterdam 16464-3

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken