Museum Rotterdam

Collectie

Merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op ongebleekt losgeweven linnen, gemerkt “FSM 1805”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op ongebleekt losgeweven linnen, gemerkt “FSM 1805”
beschrijving Merklap van los geweven linnen met 11 draden op 1 cm. De lap heeft links een zelfkant en langs de andere zijden een zoomrand van 0,5 cm. De lap is geborduurd in kruissteken met zijde in de kleuren karmijnrood, olijfgroen, middenblauw, donker grijsblauw, roze, beige, lichtroze, en zwart. De lap is symmetrisch geborduurd en de motieven links zijn gelijk aan de motieven rechts van de verticale as. Beschrijving van links naar rechts in horizontale banen van boven naar beneden: Rondom een eenvoudige rand van verspringende kruissteken in karmijnrood. I) In de hoek een man met de armen in de zij en met een hoed op, daarnaast een grote vogel met kuif, mogelijk een kievit (?), en midden boven een leeuwtje of iets dergelijks. II) Een hekje met erachter een bloeiende boom, de boom links verschilt van die van rechts, recht daaronder een drietulp op een driehoekig grondje, rechts daarvan een orenvaas met een grote anjer. In het midden een groot uitgevallen krans met rozen, erboven een kroon die wordt vastgehouden door twee bazuinende beschermengelen of genieën. In de krans "FSM 1805" III) In het midden onder de krans de twee verspieders van Kanaän met grote druiventros. De verspieder links heeft een stok in de hand en de verspieder rechts een wijnkan. IV) In de hoek twee zeer grote orenvazen met een vijfbloemige plant met klokvormige bloemen en op de bovenste takken twee elkaar aanziende vogeltjes. Links en rechts in de hoek twee kleine hondjes en aan de andere zijde van de vaas een naar de buitenrand omkijkende papegaai op een standaard. Daarboven een klein gestileerd boompje, mogelijk levensboom (?). In het midden een groot motief van een mand met hartvormige bloemen geplaatst onder een boogvormige gestileerde eik (?) of prieeltuin.
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd: "FSM / 1805".
plaats vervaardiging Nederland, Zuid-Holland of Zeeland
datering 1805
technieken textiel, geborduurd, kruissteek
materiaal linnen, zijde
afmetingen (cm) hg 32,5 / br 31,5 / dp 0,2
associatie handwerken, bijbel, religie, verspieder, Kanaän
vorm & decoratie figuur, man, beschermengel, genie, fauna, dier, zoogdier, hond, leeuw, vogel, kievit, papegaai, flora, bloem, blad, knop, plant, boom, krans, tak, roos, anjer, eik, druiventros, tuin, priëel
inventarisnr. Museum Rotterdam 20157

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken