Museum Rotterdam

Collectie

Pop, Rotterdamse weesjongen gekleed in kostuum van het Burger Weeshuis, biscuit hoofd met slaapogen en open mond met vier tanden, lijf en ledematen van papier maché, “Schoenau & Hoffmeister”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Pop, Rotterdamse weesjongen gekleed in kostuum van het Burger Weeshuis, biscuit hoofd met slaapogen en open mond met vier tanden, lijf en ledematen van papier maché, “Schoenau & Hoffmeister”
beschrijving Pop, voorstellend een weesjongen uit het Rotterdamse Gereformeerd Burgerweeshuis en gekleed in de daar uniforme kleding zoals die werd gedragen tot 1935. De pop heeft een beschilderd biscuit hoofd en grijsblauwe glazen slaapogen, een iets geopende mond met vier boventanden zichtbaar, oranjerode mond, geschilderde wimpers en wenkbrauwen. Op het hoofd een pruik van vlassig halflang blond haar. Achter op het hoofd merken van de fabrikant. Het lijf en de ledematen zijn van beschilderd papier maché. De pop draagt een wit katoenen onderhemd met eroverheen een mouwloos zwart vest met knoopsluiting, erover een lange broek en een jasje van zwart wollen stof. Om de hals een zwart dasje. Op het hoofd een pet met zwart leren klep. Aan de voeten zwarte sokken en platte zwarte schoenen.
trefwoorden pop, speelgoed, ontspanningsmiddel? model, replica
opschrift / merk Op het achterhoofd: "S H / PB / 1909 / Germany / 6".
vervaardiger hoofd: Schoenau & Hoffmeister
plaats vervaardiging Duitsland
datering 1909 - 1927
materiaal aardewerk, keramiek, porselein, katoen, papier, verf, wol, zijde, leer, metaal
afmetingen (cm) hg 61,0 / br 28,0 / dp 15,0
associatie pop, wees, jongen, Gereformeerd Burgerweeshuis, Gereformeerd Burger Weeshuis, Goudsewagenstraat, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, spelen, kleding, uniform, zorg, jeugdzorg
vorm & decoratie miniatuur
inventarisnr. Museum Rotterdam 30246

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken