Museum Rotterdam

Collectie

Gaper van het type ‘moor’ met uitgestoken tong

Beeld 1
Beeld 2
Beeld 3
Beeld 4
Beeld 5
Beeld 6

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Gaper van het type ‘moor’ met uitgestoken tong
beschrijving Eén van twee identieke gapers, waarschijnlijk afkomstig van een apotheek. De gepolychromeerde gaper (in de kleuren bruin, zwart, rood en wit) is aan de achterzijde voorzien van ijzeren oog ter bevestiging aan gevel. Dit type gaper wordt van oudsher aangeduid als 'moor' en wordt samen met de zogenaamde 'muzelman' als belangrijkste type gaper aangeduid: de 'oosterling'. Vermoedelijk verwijst dit type van de oosterse gaper naar de herkomst van grondstoffen voor de apotheek. In de vroeg-moderne tijd kwamen veel componenten van geneesmiddelen (zoals aloë vera, opium en Arabische gom) Europa binnen door handel met het Ottomaanse Rijk. Vaak draagt een dergelijke gaper ook een tulband of mantel, maar dat is hier niet het geval.
trefwoorden gaper, beeldhouwwerk, beeldmateriaal
datering 1880 - 1920
technieken gegoten, geverfd
materiaal cement, verf, ijzer
afmetingen (cm) hg 26,0 / br 27,0 / dp 22,0 (circa)
associatie arbeid, gezondheidszorg, medicijn, geneesmiddel, gezondheid, moriaan, moor, gevelornament, gevelversiering, reclame, drogist, apotheek
inventarisnr. Museum Rotterdam 40223-1

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken