Museum Rotterdam

Collectie

Penning op de vervallenverklaring der roomse vorsten van de Engelse Troon door het parlement

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Penning op de vervallenverklaring der roomse vorsten van de Engelse Troon door het parlement
beschrijving Vz: beer, aangelokt door de honing, heeft twee van de drie bijenkorven omvergeworpen, maar wordt door de bijen gestoken. Kz: beer met rozenkrans en priestermuts heeft ring door de neus en danst aan touw, dat wordt vastgehouden door hand uit de wolken.
trefwoorden penning, beeldmateriaal
opschrift / merk Vz: omschrift "POENA COMES SCELERIS" (de straf is de gezellin van het kwaad), in afsnede "SIC LIBERTATEM RELIGIONEMQ. / BRITANNI A SPOLIANTIBUS / VINDICANT. / MDCLXXXVIII." (dus wreken de Engelsen de vrijheid en de godsdienst op de rovers, 1688, volgens de nieuwe tijdrekening). Kz: omschrift "FORTEM VIS FORTIOR UR-GET" (de sterke wordt door een sterkere macht gedwongen), in afsnede "BRITANNIA A DUPLICI ARBITRAR. / PAPALIQ. OPRESSIONE / LIBERATA. 1689." (Brittanniƫ van de dubbel zo willekeurige pauselijke onderdrukking verlost, 1689).
datering 1689
materiaal tin
afmetingen (cm) dm 4,8
associatie Willem III, koning-stadhouder, Engeland, spot
vorm & decoratie fauna, dier, zoogdier, beer
inventarisnr. Museum Rotterdam 57234

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken