Museum Rotterdam

Collectie

Zakhorloge met wit-emaille wijzerplaat en gouden wijzers met stofkap in buitenkast en opwindsleutel, van beurtschipper van Dinteloord op Rotterdam

Beeld 1

Vorig object Terug naar zoekresultaten Volgend object

Objectgegevens

titel Zakhorloge met wit-emaille wijzerplaat en gouden wijzers met stofkap in buitenkast en opwindsleutel, van beurtschipper van Dinteloord op Rotterdam
beschrijving Zakhorloge met witte email vlakke wijzerplaat met Romeinse cijfers. In de wijzerplaat aparte kleine schuif voor seconden met Arabische cijfers. In strakke gladde kasten. Goudkleurige wijzers. Het uurwerk met spillegang, met snek. Rechte pilaren. Op de achterplatine een messing gesloten brug met tralievenster. Daarachter het zichtbare gedeelte van de driespakige balans. Naast de kloof een vierkante geblauwde stift voor de regulage. Aan één zijde van de balans een stralenmotief. Over het uurwerkmechaniek een stofkap waardoorheen als enige de brug steekt.
herkomst Afkomstig van een beurtschipper van Rotterdam op Dinteloord tussen de jaren 1830 en 1840, die het voor f 40 kocht.
trefwoorden zakhorloge, horloge, uurwerk, meetinstrument, sieraad, kledingaccessoire, kostuum
opschrift / merk Op de achterplatine: "E. JOHNSON COVENTRY", "160", aan weerszijden van de gradenregeling voor de balans "S" en "F", verschillende zilvermerken in de kasten.
vervaardiger Edward Johnson
plaats vervaardiging Groot-Brittannië, Coventry
datering 1800 - 1830
materiaal messing, zilver, staal, glas, email
afmetingen (cm) buitenkast dm 6,0 / binnenkast dm 5,4
associatie Rotterdam, Dinteloord, scheepvaart, schipper, vracht, tijdmeten, meten, geld, economie
vorm & decoratie kleding
inventarisnr. Museum Rotterdam 5875-A-D

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken