Museum Rotterdam

Collectie

Zwarte hoofdtelefoon (koptelefoon) met snoer, gebruikt door Canadese leger tijdens Tweede Wereldoorlog

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Zwarte hoofdtelefoon (koptelefoon) met snoer, gebruikt door Canadese leger tijdens Tweede Wereldoorlog
beschrijving Dubbele platte beugel met aan weerszijden een in drie richtingen vrij scharnierende bakelieten cilinder met brede af te schroeven rand, waaromheen een rubberen ring omkleed met zwart fluweel; aan de binnenzijde van de rand zeven kleine gaatjes; aan de buitenzijde van de cilinder een met stof omwikkeld elektriciteitssnoer met rubberen beschermkapje; het linker- en rechtersnoer komen bij elkaar in een gerafelde en met pleister beklede verbinding, waarna nog circa 27 cm zwart en rood elektriciteitsdraad volgen; indien rand wordt afgeschroefd wordt doorzichtig, lichtgeel membraam zichtbaar.
herkomst Hoort bij 67910 handmicrofoon. Volgens schenker door Canadezen in 1945 bij vertrek achtergelaten op het Nenijto-terrein, waar zij waren gekwartierd na de bevrijding van Rotterdam. Is door schenker aldaar opgegraven en daarna gebruikt bij zijn radiohobby.
trefwoorden hoofdtelefoon, telefoon
plaats vervaardiging Groot-Brittanniƫ?
datering 1940 - 1945
materiaal ijzer, rubber, kunststof, bakeliet
afmetingen (cm) hg 20,0 / br 28,0 / dm koptelefoons 9,5
associatie Rotterdam, Noord, Blijdorp, Nenijto terrein, Tweede Wereldoorlog, oorlog, Canada, leger, Bevrijding, Hongerwinter, communicatie, geluid, zender, ontvanger, telefonie, tank, militaria
inventarisnr. Museum Rotterdam 67909

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Heeft u vragen? Ziet u een fout? Of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken