Museum Rotterdam

Collectie

Zwarte methadonkoffer (attachékoffer van “Samsonite”) met multiplex plankje met 58 ronde gaten

Beeld 1
Beeld 2

Vorig object Terug naar zoekresultaten Volgend object

Objectgegevens

titel Zwarte methadonkoffer (attachékoffer van “Samsonite”) met multiplex plankje met 58 ronde gaten
beschrijving Donkergrijze zogenaamde attachékoffer (A), bestaande uit twee schalen met brede vlakke rand, met behulp van een pianoscharnier aan elkaar bevestigd; aan onderzijde zijn vier trapeziumvormige pootjes gegoten, zodat koffer rechtop kan staan. Beide schalen worden gescheiden door donkergrijze, metalen rand met rode bies. Aan bovenzijde twee donkergrijze, rechthoekige sluitingen met slot, aan weerszijden van ronde, trapeziumvormige, scharnierende handgreep. In de koffer is uitneembaar, wit gelamineerd multiplex plankje (B) aangebracht, dat op vier cilindrische pootjes rust en precies in binnenzijde past. In deze plank 58 ronde gaten van 3,5 cm doorsnede. Rondom metalen rand sporen van papieren stickers. Rode bies rondom rand koffer, rood vierkant op beide sloten, oppervlakte schalen geheel met fijn patroon in hoogreliëf.
herkomst Gemeenteapotheek. O.H.V.A., wat staat voor Opvang Heroïne Verslaafden Afrikaanderwijk. De methadonverstrekking ter vervanging van de heroïne vond hier plaats in de Bloemfonteinstraat. Per 01.01.93 heeft de Stichting Odyssee Zuid (Maashaven bij de graanoverslag) de O.H.V.A. overgenomen. In de kelder van de Gemeente apotheek aan de Schiedamsedijk werden de doses methadon per dag gereed gemaakt, afgemeten per patient, die hiervoor geregistreerd stond. In de Samsonite koffers werden ze naar de distributiepunten (zoals de O.H.V.A.) gebracht en verstrekt aan de verslaafden. In het weekeind kregen de verslaafden een portie voor de volgende dag mee, op werkdagen moest men zich dagelijks melden. Op het hoogtepunt van het project gingen per dag circa 1.000 porties uit, inclusief reserves. Bijzonder is het feit, dat de verstrekking op geregistreerde naam gebeurde, hetgeen verder alleen in de zuigelingenzorg voortkomt. Gedurende het project zijn veel veranderingen geweest. Het systeem is december 1992 vervangen door het M.U.S. (Methadon Uitgifte Systeem), dat de verstrekking automatisch doet.
trefwoorden koffer, houder
opschrift / merk Onder handgreep koffer: "Samsonite".
vervaardiger fabrikant koffer: Samsonite
plaats vervaardiging België
datering 1980 - 1990
technieken geperst
materiaal onedel_metaal, multiplex, hout, kunststof
afmetingen (cm) hg 40,0 / br 48,5 / dp 9,0
associatie drugs, verslaving, heroïne, methadon, junk, patient, gezondheid, gezondheidszorg, sociale zorg, medicijn, geneesmiddel, apotheek, gemeente-apotheek, justitie, criminaliteit, prostitutie, Perron 0, GG & GD, GGD, Schiedamsedijk, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Rotterdam-Zuid, Feijenoord, Afrikaanderwijk
inventarisnr. Museum Rotterdam 68206-1.A-B

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken