Museum Rotterdam

Collectie

Kartonnen doosje, zilverkleurig met rood en blauw, tevens display met 12 pakjes scheermesjes, “GLADWEG SUPER LUXE EXTRA DUN”

Beeld 1

Vorig object Terug naar zoekresultaten

Objectgegevens

titel Kartonnen doosje, zilverkleurig met rood en blauw, tevens display met 12 pakjes scheermesjes, “GLADWEG SUPER LUXE EXTRA DUN”
beschrijving Plat rechthoekig kartonnen doosje in voornamelijk rood, blauw en zilverkleur op een witte ondergrond. Sluiting door middel van een klep. Deze klep heeft horizontaal in het midden een vouwlijn. Op de klep is een mannengezicht getekend. Deze figuur betast breeduit lachend met één hand zijn gladgeschoren kin. Deze figuur is langs de rand uitgestanst. Tekst eronder in een blauwe band in rood en goudkleur. Daaronder ene diagonaal geplaatste afbeelding van een scheermesje met tekst in blauw. Door de klep op de vouwlijn te vouwen en naar achter te vouwen kan de klep rechtop gezet worden, en komt het hoofd van de man als het ware vrij. Zo ontstaat tevens een display voor de pakjes scheermesjes. De pakjes scheermesjes zijn kartonnen doosjes in dezelfde kleuren en met eenzelfde gezicht erop. In elk pakje zitten 10 apart verpakte scheermesjes.
herkomst Afkomstig uit de inboedel van kapsalon Van Vliet aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam-Charlois. Opgericht in 1933 en na het overlijden van de eigenaar in 1973 gesloten. De echtgenote deed de verkoop van parfums, bijous, lichaamsproducten en dergelijke in een kleine ruimte vooraan in de zaak met toonbank en vitrine. Waarschijnlijk afkomstig uit ladenkastjes en vitrines vooraan. Volle doosjes met bijous en dergelijke stonden in een ingebouwde kast achter in de kapsalon.
trefwoorden scheermes, mes, doos, productverpakking, houder
opschrift / merk Deksel: "Gladweg / Super Luxe / 0,08 mm / EXTRA DUN / GLADWEG SUPER LUXE / gedeponeerd / ZWEEDS CHROOM STAAL / 0,08 mm". Zijkanten: "GLADWEG SUPER LUXE 0,08 mm / 12 pakjes à 10 stuks".
datering 1950 - 1965
materiaal karton, papier, kunststof, staal
afmetingen (cm) nr.1: dichtgevouwen hg 1,2 / br 11,2 / dp 15,1
associatie verpakken, reclame, man, scheren, uiterlijke verzorging, kapper, Rotterdam, Rotterdam-Zuid, Charlois, Wolphaertsbocht, Van Vliet, verkoop
vorm & decoratie verpakking, figuur, man, toiletartikel
inventarisnr. Museum Rotterdam 84124-1-13

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken