Museum Rotterdam

Ontdek

aanwinst: Rotterdam 18:30

serie van 12 foto’s door Malou van den Berg

“Op straat vallen de verschillen op, thuis vind je de overeenkomsten.” Malou van den Berg fotografeerde Rotterdammers op de plek waar zij zich veilig voelen, uitrusten, lachen en huilen: in hun woonkamer. Met deze foto’s – allemaal genomen om 18:30 uur- laat zij ons letterlijk achter de voordeur kijken. Zo blijkt dat we meer gemeen hebben dan je denkt. Malou: “Als we zien wat ons verbindt, komen we dichter bij elkaar.”

091686 4

Met haar project Rotterdam 18:30 studeerde Malou van den Berg in 2016 af aan de Willem de Kooning Academie. Zes foto’s uit de serie van twaalf zijn bovendien te zien op het perron van metrostation Gerdesiaweg. Dankzij een bijdrage van het VSB-fonds heeft Museum Rotterdam de hele serie kunnen aankopen.

Eigentijds erfgoed van het wonen

Wonen is een belangrijk thema voor Museum Rotterdam. Allerlei voorwerpen in de collectie hebben betrekking op de stedelijke wooncultuur: maquettes, stadsgezichten, bouwfragmenten, complete woninginterieurs, losse meubels en bijvoorbeeld spandoeken met protesten tegen huurverhoging. Met de verwerving van Rotterdam 18:30 krijgt ook de hedendaagse wooncultuur van Rotterdammers een mooie plaats binnen de collectie.

De serie geeft in 12 foto´s een beeld van Rotterdammers thuis. Alleenstaanden, gezinnen en stellen met verschillende leeftijden, achtergronden en leefstijlen zijn om 18:30 vastgelegd terwijl ze bezig zijn in hun woonkamer. De ontwapende foto´s laten in hun verscheidenheid zien hoe Rotterdam nu woont.

De serie is te hier te bekijken binnen onze collectie-site.