Museum Rotterdam

Ontdek

barbie

Wat doet een barbie in de collectie van het museum?

barbie

Barbie is in 1964 voor het eerst in Nederland te koop. Mooi op tijd voor Sinterklaas ligt de tienerpop met het volwassen figuur en de lange, buigzame benen in de winkels. In de Verenigde Staten is het schoolmeisje al vijf jaar een succes. Ook hier verovert Barbie razendsnel de harten van meisjes, samen met haar vrienden Midge, Ken en Allan; in 1965 verschijnen Skooter en Ricky.

Essentieel zijn de los verkrijgbare kledingsets, die – net als de pop – in Japan worden gemaakt. 'Honderd kleurige, opwindende nieuwtjes', jubelt het boekje met de nieuwe mode bij de barbiepop in de museumcollectie. Dat mode belangrijk is voor Barbie blijkt ook uit de reclames van warenhuizen. Zo neemt De Bijenkorf de pop in 1965 als uitgangspunt voor een modeshow. Mannequins tonen de poppenmode in menselijke maat, terwijl ze het voorbeeld in hun handen hebben. V&D toont haar wel in de folder met najaarsmode, maar niet als speelgoed in de Sinterklaasfolder. Barbie beweegt zich op de grens van mode en speelgoed. Vanuit beide invalshoeken is zij voor het museum interessant.

Collectie: Barbiepop #1070 of #1080, met buigbare benen, borsten en halflang rossig haar, “Mattel”

Pop met buigbare benen, draaibare armen, rode nagels, geaccentueerde ogen, lichtoranje mond, schouderlang rood in een pony geknipt haar, borsten. Naam: Barbie, model Teen-Age Fashion #1070 of Barbie’s Best Friend…
Meer info

Pop met buigbare benen, draaibare armen, rode nagels, geaccentueerde ogen, lichtoranje mond, schouderlang rood in een pony geknipt haar, borsten. Naam: Barbie, model Teen-Age Fashion #1070 of Barbie’s Best Friend Midge #1080. Gekleed in originele kleding. Zat bij verwerving in de Barbiekoffer 63995.A.

Datering: 1965

Materiaal: kunststof

Vervaardiger: fabrikant: Mattel inc.

Meer over dit collectiestuk