Museum Rotterdam

Ontdek

bellebom

een mooie benaming voor een verwoestende kracht

bellebom-en-staartstuk

Op 29 november 1944 bombardeerden acht Britse Typhoons op verzoek van het Rotterdamse verzet de Duitse Sicherheitsdienst aan de Heemraadsingel. Eén van de bommen, een 1.000 lbs Medium Capacity vliegtuigbom, boorde zich zonder te ontploffen zeven meter diep in de tuin van Bellevoysstraat 31.

De blindganger bleef daar jarenlang in de bodem zitten, maar werd tijdens de sanering van de wijk Middelland opgespoord. Op 27 maart 1988 ontmantelde de Explosieven Opruimingsdienst (eod) de 'Bellebom'. Voor alle zekerheid waren duizenden omwonenden geëvacueerd in de grootste ontruimingsoperatie in de stad sinds de oorlog.

Het museum wilde de bom graag in de collectie opnemen; een langdurig bruikleen van de eod bleek mogelijk. Op 15 november 1988 vond de overdracht plaats. Toen bleek dat de al te ijverige landmacht de aanwinst had 'gerestaureerd': de bom was netjes groen overgespoten en van een frisse belettering voorzien. Gelukkig droeg de verkreukelde, losse staart nog wel de originele kleuren.

Collectie: Britse 1000-ponder vliegtuigbom, zonder staart, met staartpistool (B), groen geschilderd (Bellebom), blindganger die in de Bellevoysstraat is neergekomen

Britse 1000-ponder vliegtuigbom (1000 lbs Medium Capacity MC), (gewicht circa 470 kg), afgeworpen op 29 november 1944, en op 27 maart 198 onschadelijk gemaakt. Cilindrisch bomlichaam met twee ophangogen; aan achterzijde conisch verlopend tot afgeplatte achterkant;…
Meer info

Britse 1000-ponder vliegtuigbom (1000 lbs Medium Capacity MC), (gewicht circa 470 kg), afgeworpen op 29 november 1944, en op 27 maart 198 onschadelijk gemaakt. Cilindrisch bomlichaam met twee ophangogen; aan achterzijde conisch verlopend tot afgeplatte achterkant; ronde neus. In achterzijde een ontstekingspistool (B) bestaande uit tenminste zeven onderdelen. Losse staart met vleugels (apart geregistreerd onder nummer 65524) aan achterzijde aangekoppeld. De bom is in 1988 door de Explosieven Opruimings Dienst opgeknapt en geschilderd in de verkeerde kleuren. Mosgroene kleur met gele opschriften in sjabloonletters en -cijfers, felgroene opgeschilderde band en dunne rode opgeschilderde neusband.

Datering: 1943 - 1944

Materiaal: metaal, brons, ijzer, leer

Herkomst: Herkomst 1: RAF- Groot-Brittannië - afgeleverd door Hawker Typhoon jachtbommenwerper. ('Bomphoon'). Herkomst 2: Met tussenkomst EOD- Bellevoysstraat 31 Rotterdam - bodemvondst.

Meer over dit collectiestuk