Ontdek
Besmettelijke ziekten; toen en nu
Het verband tussen hygiëne en ziekteverwekkers
PARELS UIT DE COLLECTIE
Onze collectie bestaat uit unieke én heel gewone Rotterdamse historische voorwerpen. Bovendien voegen we met Echt Rotterdams Erfgoed ook bijzondere mensen, organisaties en initiatieven toe, die zich nú inzetten voor onze stad. De historische en hedendaagse collectie samen vertellen het Rotterdamse verhaal, van vroeger tot nu.
In de komende weken presenteren we een aantal van deze collectiestukken en -deelnemers. In deze achtste editie;
Besmettelijke ziekten; toen en nu
De ziekte COVID-19 wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus. Om besmetting te voorkomen wordt aangeraden de handen goed te wassen en 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren: social distancing! Nog ingrijpender is in (thuis)quarantaine gaan. Bij besmetting ga je zoveel mogelijk in isolatie.
In de middeleeuwen werd iemand met een ernstig besmettelijke ziekte - denk aan de pest of lepra – uit de maatschappij verstoten en buiten de stadsmuren in een tehuis ondergebracht. In Rotterdam lag het Leprooshuis ten noorden van de stad aan de Rotterdamse Schie.
Vanaf de 17de eeuw kwam lepra nog nauwelijks voor in Rotterdam. Het Leprooshuis werd daarom ingericht op de verzorging van kinderen met besmettelijke ziekten. In 1630 schilderde Pieter Hoevenaar in opdracht de ‘moeders’, kinderen en knechten van deze instelling.
De kinderen met de zalfpotten in de hand en witte zwachtels om hun hoofd worden behandeld tegen hoofdzeer, een huidziekte die door een schimmel wordt veroorzaakt. De kinderen herstelden echter meestal niet door de behandeling zelf, maar door de goede hygiëne die ze thuis niet hadden. Pas in de 19de eeuw ontdekte men het verband tussen hygiëne en ziekteverwekkers.
Geschreven door conservator Liesbeth van der Zeeuw.
Portret van moeders, knechten en kinderen van het Leprooshuis in Rotterdam. Pieter Hoevenaar, 1630. Inventarisnummer 10759.