Museum Rotterdam

Ontdek

Breien voor elkaar

Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0058

0058 Breiclub Wg 22

PARELS UIT DE COLLECTIE

Onze collectie bestaat uit unieke én heel gewone Rotterdamse historische voorwerpen. Bovendien voegen we met Echt Rotterdams Erfgoed ook bijzondere mensen, organisaties en initiatieven toe, die zich nú inzetten voor onze stad. De historische en hedendaagse collectie samen vertellen het Rotterdamse verhaal, van vroeger tot nu.

In de komende weken presenteren we een aantal van deze collectiestukken en -deelnemers. In deze vijfde editie;

Breien voor elkaar, Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0058

In het Rotterdamse Ommoord tikken breipennen vliegensvlug over elkaar heen. Hier komen al bijna 14 jaar elke vrijdagochtend zo’n 10 dames samen om met elkaar, voor elkaar, maar vooral voor anderen te breien. Zij noemen zichzelf ‘de Breiclub Praten en Breien’ en komen vooral samen voor de gezelligheid; ze voelen zich er minder eenzaam door en kunnen ook iets voor anderen beteken. Zo breiden zij in het verleden mutjes voor kinderen in Roemenië en doneerden zij prachtig gebreide truien aan Rotterdamse schoolkinderen.

Natuurlijk zijn er veel Rotterdammers die zich al handwerkend inzetten voor een ander. Zo is het Zelfregiehuis in Bospolder Tussendijken onlangs een actie gestart waarbij de brei- en haakgroep handwerkjes maakt voor het opvrolijken van de wijk; kleine kleedjes die straks aan elkaar genaaid in de bomen gehangen worden. Normaal gesproken is het Zelfregiehuis een druk bezochte ontmoetingsplek voor vele bewoners uit de buurt maar door de coronacrisis moesten ook zij alle activiteiten stop zetten. Volgens Tonny van Sommeren en Wilma van der Wilt die verantwoordelijk zijn voor het Zelfregie huis, is het belangrijk om in deze lastige periode iets te hebben om naar (uit) te kijken.

Als meer mensen willen meedoen om handwerkjes te maken vanuit huis, dan kan dat zeker, ook als je het nog nooit gedaan hebt. Op Youtube staan heel veel filmpjes hoe je een kleedje haakt en Tonny en Wilma brengen materialen rond zodat je aan de slag kan.

Tonny: ‘Zo werken wij samen voor het zelfde doel, alleen niet samen in één ruimte. Het versieren van de wijk is straks een leuke manier om de quarantaine vrijlating te vieren’.

Wil je mee handwerken neem dan even contact op Tonny Facebook.com/zelfregiehuisdelfshaven/ 0648273961

Zet jij je met jouw brei- of handwerk ook in voor anderen in de stad? Laat het ons weten via: [email protected]. Dan voegen we je toe onder nr. 0058 van het Echt Rotterdams Erfgoed.

Geschreven door Team Echt Rotterdams Erfgoed.
Foto: Museum Rotterdam.