Ontdek
broodoven
van snoepblik tot oven
Je hoeft niet naar de Derde Wereld of het Wereldmuseum te gaan om voorbeelden van inventief hergebruik te zien. Verschillende voorwerpen uit de collectie bewijzen hoe moeilijke omstandigheden mensen tot ingenieuze improvisaties kunnen brengen.
Een goed voorbeeld zijn de maaksels van de uit Groningen afkomstige smid E.K. Mulder, machinist bij de Nederlandse Spoorwegen. Hij bracht de oorlog met zijn gezin in Rotterdam door en tijdens de hongerwinter bleken zijn vindingrijkheid en vakmanschap een zegen. Van een snoepblik van Van Melle maakte hij een broodoven door er een isolatiemantel in te bouwen en er een gaskraan op aan te sluiten; met het fietsventiel kon de vlam worden geregeld. Het geheel werd op keurige, geprofileerde pootjes vastgeklonken. Uit afvalmetaal dreef hij een bakblik. Een oud brillenglas van zijn zoon deed dienst als kijkglas, zodat het deeg in de gaten kon worden gehouden. Met dezelfde kundigheid maakte hij een bijbehorend molentje van beton en metaal waarmee graan tot meel kon worden gemalen.
Collectie: Van Melle blik, omgebouwd tot oven
Rechthoekig Van Melle blik van na 1931 met bol, aan bovenzijde met pianoscharnier naar achteren openklappend deksel, sleutelgat; thuis omgebouwd tot bakoven in 1943. Aanpassingen onder meer: op de hoeken rondgebogen, taps…
Meer info
Rechthoekig Van Melle blik van na 1931 met bol, aan bovenzijde met pianoscharnier naar achteren openklappend deksel, sleutelgat; thuis omgebouwd tot bakoven in 1943. Aanpassingen onder meer: op de hoeken rondgebogen, taps toelopende blikken pootjes; midden bovenzijde deksel afsluitbaar rond gat voor luchttoevoer; onderzijde in lengte opengeknipt, wigvormig opengewerkt en met bodem conservenblik aan kopse zijden afgedicht; centraal door ontstane gleuf in lengterichting koperen pijp met twee rijen kleine vlamgaatjes; pijp is aan rechter kopzijde van blik bevestigd aan omgebouwde gaskraan (aangepaste gasverlichting); juist hierboven kijkglaasje (oud glas van kinderbril); gehele binnenzijde is gevoerd met metalen binnenwerk, vastgeklonken tegen Van Melle blik; los in blik rechthoekige metalen grondplaat met twee uit conservenblikbodems geknipte staandertjes, uit één stuk metaal gedreven bakvorm, twee lange stroken metaal en gebogen tot staanders. Op rood fond vliegende kraanvogels en wolkenpartijen boven gestileerde golven met waterlelies; op deksel op rood fond twee staande flamingo’s, één foeragerend, temidden van oevervegetatie, stenen en wolkenpartijen; op rand deksel herhalende florale motieven.
Datering: 1931 - 1943
Materiaal: ijzer, tin, koper, asbest
Vervaardiger: N.V. Dordrechtsche Metaalwarenfabriek v/h Wed. J. Bekkers & Zoon Verblifa (blik), E.K. Mulder (oven)
Herkomst: Vervaardiger was machinist NS, opgeleid als smid. Woonde destijds Millinxstraat 124-a. Blik op z'n vroegst 1931, omgebouwd in 1943. Gebruikt om thuis brood te bakken van graan, dat her en der werd gehaald. Zie ook bijbehorende graanmolen 71460.