Museum Rotterdam

Ontdek

broodtrommel

ruim 100 jaar intensief gebruikt

broodtrommel

De zusters Marie en Nel leefden zuinig. Lange tijd zorgde de een voor hun ouders, de ander voor het inkomen. Ze bewaarden alles wat ooit nog van pas kon komen. Toen Nel als laatste van de twee overleed, zochten haar neven een goede bestemming voor de inboedel.

Het museum maakte een selectie uit huisraad en kleding, waaronder deze broodtrommel. De trommel is geschilderd in de imitatie houtstructuur die aan het einde van de negentiende eeuw populair was en maakte vermoedelijk deel uit van de uitzet van de ouders van Marie en Nel. Een brede strook kleefpleister van recenter datum bedekt de ventilatiegaten. Op dit ogenblik kan de lijmstof worden opgelost en nog zonder schade aan de lak worden verwijderd. Toch laten we het zo. Het langdurige gebruik van de trommel en de bijbehorende gebruikssporen maken het voor het museum extra interessant. Ook al is het gissen of de pleister was bedoeld als bescherming tegen mieren.

Grote blikken broodtrommel, gelakt als hout

Collectie: Grote blikken broodtrommel, gelakt als hout

Blikken broodtrommel. Rechthoekig model met halfrond deksel, dun ovaal als handgreep bovenop het deksel. Overslag slot aan de voorzijde. Geel gelakt met imitatie houtstructuur, langs de zijden voorzien van een…
Meer info

Blikken broodtrommel. Rechthoekig model met halfrond deksel, dun ovaal als handgreep bovenop het deksel. Overslag slot aan de voorzijde. Geel gelakt met imitatie houtstructuur, langs de zijden voorzien van een brede goudkleurige bies. Op het deksel de tekst: “Brood Trommel”. Stroken pleister over de ventilatiegaten in het deksel.

Datering: 1890 - 1910

Materiaal: blik, onedel_metaal, lak

Herkomst: De zusters Marie en Nel leefden zuinig. Lange tijd zorgde de een voor hun ouders, de ander voor het inkomen. Ze bewaarden alles wat ooit nog van pas kon komen. Toen Nel als laatste van de twee in 2001 overleed, zochten haar neven een goede bestemming voor de inboedel. Het museum maakte een selectie uit huisraad en kleding.

Meer over dit collectiestuk