Museum Rotterdam

Ontdek

canal a Rotterdam

te modern voor de Fransen?

canalaRotterdam

Jongkind schilderde zijn Canal à Rotterdam speciaal voor de Parijse salon van 1873. De jury vond het grote doek te modern en weigerde het. Een teleurgestelde Jongkind wilde daarna nooit meer in Frankrijk exposeren.

Na de Eerste Wereldoorlog kwam dit schilderij in Argentinië terecht, maar omstreeks 2000 keerde het terug naar Nederland. Het museum wilde het schilderij dolgraag kopen, maar had moeite met de financiering. Een voor de handliggende subsidiegever, de Vereniging Rembrandt, weigerde steun; het bestuur achtte het werk geen werkelijke verrijking van het Nederlandse kunstbezit. Gelukkig dachten vele vrienden van het museum er anders over. Zij vonden het fraai geschilderde stadsgezicht een geweldige aanwinst voor het Historisch Museum. Dankzij hun steun kon het museum tenslotte toch tot aankoop van dit sleutelwerk uit Jongkinds oeuvre overgaan.

Kort daarna vroeg het Musée d'Orsay het schilderij in bruikleen voor een grote overzichtstentoonstelling van Jongkind. Daar hing het niet ergens achteraf, maar op de beste plaats: eindelijk gerechtigheid voor deze Nederlands-Franse voorloper van het impressionisme.

Stadsgezicht Rotterdam: Canal à Rotterdam

Collectie: Stadsgezicht Rotterdam: Canal à Rotterdam

Staand formaat. Hoogstwaarschijnlijk gezicht op de Leuvehaven naar het noorden toe. Het trapje op de voorgrond was tot 1849 de aanlegplaats van een pontje. Twee vrouwen halen hier water in emmers.…
Meer info

Staand formaat. Hoogstwaarschijnlijk gezicht op de Leuvehaven naar het noorden toe. Het trapje op de voorgrond was tot 1849 de aanlegplaats van een pontje. Twee vrouwen halen hier water in emmers. Op voorgrond rechts in het water een voetveer. In de verte is de Leuvebrug zichtbaar, ter hoogte van de Schilderstraat. Rechts op de voorgrond is de toegang tot de Scheepmakershaven.

Datering: 1873

Materiaal: linnen, olieverf

Vervaardiger: Johan Barthold Jongkind (Lattrop 1819 - La Côte-Saint-André 1891)

Herkomst: Collectie Faure, Veiling Hôtel Drouot, Parijs, 29 april 1878, nr. 31 Collectie de heer Herz, Veiling Hôtel Drouot Parijs, 10 maart 1907, no. 5, afgebeeld Galerie Georges Petit, Parijs Collectie Pellerano, Buenos Aires (in 1933 geveild) Particuliere Collectie, Buenos Aires Kunsthandel Ivo Bouwman bv, Den Haag

Meer over dit collectiestuk