Ontdek
De Groentemarkt van Hendrick Sorgh (ca 1662)
In de 17de eeuw was de groentemarkt van Rotterdam aan de koorzijde van de Laurenskerk, dus langs de huidige Binnenrotte. De Rotte stroomde toen nog door de binnenstad tot de afdamming ter hoogte van de Hoogstraat. Langs de kade van de Rotte was het toen altijd een en al bedrijvigheid. Hier vertrok de veerboot naar Amsterdam en meerden marktschuiten met hun verse waren aan. Op het schilderij zou het gebouw links op de voorgrond dan de Laurenskerk zijn, en de kade waaraan een schip met groot zeil ligt rechts het Amsterdamse Veer.
Hendrick Sorgh woonde vlakbij de groentemarkt en zal er vaak hebben rondgewandeld. De bonte uitstalling van al die verse producten trok kennelijk zo sterk zijn aandacht dat hij het een paar keer als onderwerp koos. En van alle markttaferelen die hij heeft geschilderd, is deze wel het meest gedetailleerd. Hij heeft de meloenen, kolen, artisjokken, appels, druiven, wortels, uien en knollen heel precies geschilderd zodat het lijkt alsof ze echt zijn. En de marktvrouw kijkt je zo uitnodigend aan dat je de meloen die ze aanreikt direct van haar zou willen aannemen.
De Groentemarkt is straks te zien in de Geschiedenis van de stad, de nieuwe chronologische stadshistorische opstelling in Het Timmerhuis. Het schilderij past goed in het tijdvak 1600-1850 waarin we laten zien hoe Rotterdam zich tot een bloeiende koopmansstad ontwikkelt. In de nieuwe opstelling wordt de toenmalige bedrijvigheid tot leven geroepen tegen een spectaculair decor van handelswaar en luxe goederen.
Vandaag de dag is de markt nog steeds vlakbij de Laurenskerk. Op dinsdag en zaterdag en sinds kort elke dag in de Markthal, het nieuwe architectonische icoon van Rotterdam. Diep onder de grond van de Markthal bevinden zich archeologische resten van Rotta, de voorloper van Rotterdam. Van deze nederzetting zijn geen gebouwen bewaard gebleven. Het oudst bewaard gebleven gebouw van Rotterdam dateert uit de middeleeuwen: de Laurenskerk waarvan de eerste steen in 1449 werd gelegd. Hier ligt Hendrick Sorgh begraven, dichtbij zijn woonhuis en de groentemarkt.
Liesbeth van der Zeeuw
conservator