Museum Rotterdam

Ontdek

De Heinkel

symbool van de verwoesting

Heinkel-He-111-in-vlucht-uitsn

Op 14 mei 1940 bombarderen Heinkel He 111 bommenwerpers van Kampfgeschwader 54 het hart van Rotterdam. Het is het dramatische slotakkoord van 5 dagen hevige strijd tussen Duitse en Nederlandse troepen in de Maasstad. De Heinkel, met zijn haai-achtige vorm en glazen neus, is een symbool geworden voor de vernietiging van Rotterdam.

Video not found

De Heinkel He 111 was in mei 1940 de standaard bommenwerper van de Luftwaffe. Het hypermoderne toestel werd in 1935 gepresenteerd als verkeersvliegtuig, maar was voorbereid op gevechtstaken.

heinkel-cockpit

Van de Heinkel He 111 zijn duizenden toestellen in tientallen versies gebouwd. Ook Spanje bouwde het toestel in licentie bij de Casa vliegtuigfabriek. Van al deze Heinkels zijn wereldwijd nog maar een handvol min of meer volledige exemplaren over.

heinkel-tijdens-opbouw

Het Militärhistorisches Museum (MHM) Flugplatz Berlin-Gatow heeft een Casa 2.111 in de collectie, die voor de film Battle of Britain uit 1969 een Duits uiterlijk uit de begindagen van de oorlog heeft gekregen. Dit toestel is speciaal voor De Aanval gerestaureerd en naar Rotterdam verscheept als blikvanger van de tentoonstelling.