Museum Rotterdam

Ontdek

De Kuip

modernistische sporttempel

Video not found

Het stadion van voetbalclub Feyenoord is misschien wel het bekendste gebouw van Rotterdam. De sporttempel uit de jaren dertig van de vorige eeuw wordt binnenkort volledig vernieuwd. De grote vraag is of het nieuwe stadion de kracht van de oude Kuip niet teniet zal doen.

Begin jaren dertig droomde toenmalig voorzitter van Feyenoord Leen van Zandvliet van een nieuw stadion voor zijn club, met een ronde kuipvorm en - heel bijzonder in die tijd - een tweede ring. Toen hij wakker werd zou hij hebben geroepen: Ik heb het, ik heb het. Dat stadion werd enkele jaren later ontworpen en gebouwd.

Het geheel in staal en beton opgetrokken stadion, van de Rotterdamse modernistische architecten Brinkman en van der Vlugt, werd de ultieme voetbaltempel. Groot en toch intiem. Door de ovale vorm en de hangende tweede ring zaten de 65.000 toeschouwers toch heel dicht op het veld.

Mede door dit stadion werd Feyenoord een club om rekening mee te houden. In Nederland, maar ook in Europa. De club van Zuid won in 1970 - als eerste in Nederland - de Europacup I. In 1994 werd de Kuip gerenoveerd, maar behield volgens de kenners zijn oude kwaliteiten. De vraag is of dit ook na de aanstaande renovatie het geval zal zijn.