Museum Rotterdam

Ontdek

De tanden van Blink (2009)

stoere bijtertjes

087002 1-2 2

Afrikaanderwijk 2008, Blink is een jonge rapper die samen met zijn maten de groep Black Blood heeft opgericht. Ze repeteren veel en maken filmpjes op YouTube, maar treden nog niet op. Belangrijk onderwerp in hun raps is 5314.

Dat getal verwijst naar de zonecode van RET voor een groot deel van Zuid. Maar onder veel jongeren van Zuid staat het getal voor de liefde voor hun wijk, de plek waar ze opgroeien. Je ziet het overal: als graffiti op straat, op shirts, op de huid in tattoos.

In hun straattaal reppen ze ook van Roffa. 'Stoer' in het Surinaams en nickname voor Rotterdam. Roffa 5314 betekent dus eigenlijk Rotterdam Zuid.Blink draagt shirts met 5314 en heeft het ook als tattoo in zijn hals.

Trots is hij op zijn tanden: twee gouden boventanden met de letters RR: Roffa Roffa. Het zijn niet de schuiftanden die je los kunt kopen bij Surigoud op de Kruiskade, maar echte stifttanden. Hij heeft ze laten zetten bij een Hindoestaanse tandtechnicus in Den Haag.

Voor 100 euro heb je echte gouden tanden met allerlei afbeeldingen: een revolvertje, een hartje of een Playboybunnie. De tandtechnicus maakte vroeger vooral versierde tanden voor Hindoestaanse klanten, nu bestaat zijn clientèle uit jonge hiphoppers. Voor Museum Rotterdam heeft hij een replica gemaakt van de tanden van Blink.

Sjouk Hoitsma, conservator