Museum Rotterdam

Ontdek

deur

Hoe oud is de deur?

deur

Dat een deur twee zijden heeft, weet iedereen. Een kenner weet ook alles van materiaal, grootte, constructie en versieringen. Een geoefend oog ziet onmiddellijk dat deze deur echt oud is. Een nadere blik op kenmerken en details bevestigen deze eerste indruk.

Maar hoe oud is die deur nu precies? De voorkant heeft banen, de achterkant een constructie van drie verticale en drie horizontale planken. Verder een sleutelgat, een slot en een deurklink. Een dergelijke timmermansdeur is kenmerkend voor de zestiende en zeventiende eeuw.

Zo´n wel erg ruime datering zie je vaker bij heel gewone voorwerpen in de collectie. De banenstructuur is te algemeen om precies te dateren. Sloten en scharnieren geven ook geen uitkomst en kunnen bovendien zijn vervangen. Om de ouderdom echt te weten is dendrochronologisch onderzoek nodig. Hierbij wordt door vergelijkend jaarringenonderzoek de ouderdom van het hout vastgesteld. Dit kostbare onderzoek is voor deze deur niet uitgevoerd. Voorlopig nemen we met die eeuw genoegen.

Deur in kozijn

Collectie: Deur in kozijn

Opgeklampte deur, samengesteld uit drie verticale planken en drie klampen. Aan de voorkant zijn op iedere 4,5 centimeter 13 mm brede, verticale groeven geschaafd; aan de achterkant zijn de klampen van een…
Meer info

Opgeklampte deur, samengesteld uit drie verticale planken en drie klampen. Aan de voorkant zijn op iedere 4,5 centimeter 13 mm brede, verticale groeven geschaafd; aan de achterkant zijn de klampen van een geschaafd profiel voorzien. De deur heeft een sleutelgat, een slot en een deurklink. De deur is met draadnagels in het kozijn vastgezet, waarvan de delen met pen-en-gat verbinding aan elkaar zijn bevestigd.

Datering: 1550 - 1650

Materiaal: hout, eikenhout, ijzer

Meer over dit collectiestuk