Museum Rotterdam

Ontdek

draak

een feestelijk beest

draak

Presenteren en verzamelen zijn heel verschillende activiteiten. Soms versterken ze elkaar. Bij de voorbereiding van een tentoonstelling over Rotterdamse feesten bleek alleen Kerstmis in de collectie vertegenwoordigd te zijn. Enkele kerstballen en etalageversiering, meer was het overigens niet. Geen sporen van Chinees Nieuwjaar, Holi Phagua, São João en Suikerfeest, noch van de jaarlijkse herdenking van Keti Koti.

Toch zijn juist deze vieringen belangrijk in multicultureel Rotterdam. Vijf tentoonstellingen waren het resultaat van vele gesprekken en even zovele koppen thee. Een selectie uit de feestartikelen werd in de collectie opgenomen. Daaronder een indrukwekkende draak van zo'n twintig meter lang, die zusterstad Shanghai aan de Chinese gemeenschap in Rotterdam had geschonken bij het 650-jarig bestaan van de stad in 1990. Het feestelijke beest zette de openingsceremonie van de pagode in Het Park luister bij en is sindsdien met Chinees Nieuwjaar meegevoerd door de straten van Rotterdam – totdat de draak in 2000 een museumstuk werd.

Veelkleurige fantastische kop van een Chinese draak, onderdeel van het danskostuum voor de drakendans

Collectie: Veelkleurige fantastische kop van een Chinese draak, onderdeel van het danskostuum voor de drakendans

De drakenkop is gevormd over een geraamte van bamboestokken en metalen draden. Daaroverheen is papier en stof geplakt. De ogen van de draak kunnen van binnenuit bediend worden door middel…
Meer info

De drakenkop is gevormd over een geraamte van bamboestokken en metalen draden. Daaroverheen is papier en stof geplakt. De ogen van de draak kunnen van binnenuit bediend worden door middel van bamboestokken die met ijzerdraad aan de binnenzijde aan de ogen verbonden zijn. De draak heeft een grote openstaande bek met witte tanden waardoorheen een gekrulde tong zichtbaar is. De kop is veelkleurig. De ogen zijn gemaakt van lampen die de mogelijkheid hebben om aangesloten te worden op een batterij. Daarvoor is een houten plaatje gemonteerd binnen het frame. Achter op de kop zijn twee horens van goudkleurige stof. De draak heeft een sik van lange zijden franjes en blauw geschilderde vlamachtige stralen langs de onderkaak. Aan elke straal hangt een wollen pompon. Langs de ogen en de onderrand is een wit bontrandje geplakt. Bovenop de kop, voor tussen de ogen, zit een ronde metalen plaat waarop allemaal wollen pompons zijn vastgezet. Helemaal op de top van de kop zit een grote rode rozet die met twee linten ook aan de goudkleurige hoorns is vastgemaakt.

Datering: 1990

Materiaal: metaal, papier, bamboe, verf, kunststof, kunstvezel, zijde, wol, glas

Herkomst: De draak is ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van de Stad Rotterdam geschonken door zusterstad Shanghai, bij de openingsceremonie van de schenking van de Pagode in het park aan Rotterdam door Chinese Ondernemers. Draak heeft 10 jaar dienst gedaan in Rotterdam tijdens viering van het Chinees Nieuwjaar, en is voor het laatst gebruikt in juli 2000 tijdens de Wereldtentoonstelling in Hannover.

Meer over dit collectiestuk