Museum Rotterdam

Ontdek

Duitse bommenwerper keert terug naar Rotterdam

“Heinkel” wordt gerestaureerd en klaargemaakt voor transport in Duitsland

heinkel-uitsnede

Een Casa 2.111 (een in licentie gebouwde Spaanse Heinkel He 111 uit de 50er jaren) is op 9 april 2014 van het depot naar de restauratiehangar van het Militärhistorisches Museum (MHM) Flugplatz Berlin-Gatow gesleept. Hier wordt de bommenwerper opgeknapt en voorbereid voor transport naar Rotterdam, waar het in 2015 de blikvanger van een grote tentoonstelling over de meidagen van 1940 in Rotterdam wordt.

Op 14 mei 1940 bombarderen Heinkel He 111 bommenwerpers van Kampfgeschwader 54 het hart van Rotterdam. Het is het dramatische slotakkoord van 5 dagen hevige strijd tussen Duitse en Nederlandse troepen in de Maasstad.

De tentoonstelling DE AANVAL - Rotterdam onder vuur, 10-14 mei 1940 wordt een indringende ervaring van de 5 meidagen van 1940 waarin Rotterdam frontlinie is en uiteindelijk wordt verwoest. Deze samenwerking van Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam, OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam en het MHM laat de dramatische gebeurtenissen zien door de ogen van zowel de 'aanvallers' (de Duitsers), de 'verdedigers' (Nederlandse soldaten) als de slachtoffers (de Rotterdammers).

De tentoonstelling is te zien in Rotterdam van 25 april tot en met oktober 2015 en zal in 2016 opgesteld worden in het MHM Dresden.

2001-1561-stadsarchief-Rotterdam

Van de duizenden in Duitsland gebouwde Heinkel He 111 toestellen zijn wereldwijd nog 4 min of meer volledige exemplaren over. Van de Casa versie bestaan wereldwijd nog 14 toestellen in wisselende conditie.

Tafereeltegel, in dubbel gebogen achthoek, kerk met huizen, hoekmotief kwartrozet

Collectie: Tafereeltegel, in dubbel gebogen achthoek, kerk met huizen, hoekmotief kwartrozet

Paars op wit, in dubbel gebogen achthoek. Tafereeldecor, landschap. Kerk met huizen. Hoekmotief: kwartrozet.
Meer info

Paars op wit, in dubbel gebogen achthoek. Tafereeldecor, landschap. Kerk met huizen. Hoekmotief: kwartrozet.

Datering: 1740 - 1850

Materiaal: keramiek, aardewerk, glazuur

Meer over dit collectiestuk

Torpedojager Van Galen op de Nieuwe Waterweg, 10 mei 1940, aangevallen door Duitse vliegtuigen

Collectie: Torpedojager Van Galen op de Nieuwe Waterweg, 10 mei 1940, aangevallen door Duitse vliegtuigen

Aquarel, liggende rechthoek, in nieuwe blankhouten lijst. De HrMs Van Galen werd op 10 mei 1940 uit Den Helder naar Rotterdam gezonden om vliegveld Waalhaven en de Maasbruggen te beschieten, die in…
Meer info

Aquarel, liggende rechthoek, in nieuwe blankhouten lijst. De HrMs Van Galen werd op 10 mei 1940 uit Den Helder naar Rotterdam gezonden om vliegveld Waalhaven en de Maasbruggen te beschieten, die in Duitse handen waren gevallen. Onderweg werd de Van Galen in de Nieuwe Waterweg door de Luftwaffe ontdekt en zo zwaar beschadigd door near misses dat ze op 12 mei in de Merwehaven door eigen bemanning tot zinken werd gebracht. Het wrak is in 1941 gelicht.

Datering: 1940 - 1970

Materiaal: papier, verf, waterverf, hout, glas

Vervaardiger: C.W. van der Ven

Meer over dit collectiestuk

Verticale foto van ruïne van interieur Laurenskerk met de tekst "Interieur Groote Kerk"

Collectie: Verticale foto van ruïne van interieur Laurenskerk met de tekst “Interieur Groote Kerk”

De heer W. Struik werkte als chemograaf in 1940-1945 bij Chemigrafia. Een onbekende fotograaf benaderde de mentor van de heer Struik (de heer J. de Groot, die huisvriend van de…
Meer info

De heer W. Struik werkte als chemograaf in 1940-1945 bij Chemigrafia. Een onbekende fotograaf benaderde de mentor van de heer Struik (de heer J. de Groot, die huisvriend van de familie Struik was), om van zijn foto’s cliché’s te maken. De Groot maakte ‘s avonds na werktijd ‘als overwerk’ met Struik (destijds 17 jaar oud) de cliché’s voor spertijd in februari 1943. Er zijn er circa 60 geweest. Struik maakte de afdrukken op stencils, waarvan er twaalf op één blad konden. De oplage was enkele honderden. In twee tot drie maanden is de oplage gedrukt. Deze werd door Struik gebracht naar adressen in Amsterdam, die gecodeerd werden doorgegeven (ondermeer naar Schalkburgerstraat 9, Amsterdam; een Joodse middenstandsbuurt in Transvaalwijk). Struik maakte ook stempels en persoonsbewijzen waarvan de cliche’s bij Chemigrafia werden gemaakt. Hij begon met verzetswerk nadat Joods personeel op een zekere dag niet meer op de zaak kwam. De aan Museum Rotterdam geschonken cliché’s en foto´s bewaarde hij onder vloer van zijn huis.

Datering: 1940 - 1943

Materiaal: papier

Vervaardiger: Clichéfabriek Chemigrafia

Meer over dit collectiestuk